Героите на Априлската епопея „оживяха“ пред ученици от СУ „Васил Левски“ в Маноле/СНИМКИ/

Ученици от СУ „Васил Левски“ в Маноле за първи път се срещнаха с дигиталните изображения на героите от Априлската епопея. Урокът по родолюбие се проведе по инициатива на кмета на Община Марица Димитър Иванов. Шестокласниците гледаха 18-минутен филм, в който основни разказвачи са образите на поета и писател Иван Вазов, както и на летописеца на събитията от 1876 година и журналист Захари Стоянов.

В лентата Априлци „оживяха“ със своите дигитални образи, създадени от креативния художник Георги Андреев. В нея Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Райна Княгиня, Павел Бобеков, Иван Маринов от Панагюрище разказват от първо лице за въстанието, което пробужда българския народ.

След като изгледаха филма за Априлци, учениците пожелаха да видят и дигиталния образ на Апостола, който е патрон на училището. Шестокласниците и техните преподаватели останаха впечатлени от видяното. Те споделиха, че за първи път гледат подобни дигитални изображения. „Чудесно и изключително интересно е това, което видяхме. Това за нас е друг свят“, каза един от преподавателите в училището. Директорът Пенка Запрянова изрази мнението, че историята става по-завладяваща и интересна чрез съвременните технологии. „Можем да направим дигитални изображения и на героите на Маноле. По този начин те „ще оживеят“ и ще ги запазим за поколенията“, коментира Запрянова. Тя припомни, че преди години в навечерието на 2 юни се е правело факелно шествие в Маноле, на което се е отдавало почит на героите, загинали по време на Първата световна война. Идеята й бе подкрепена и от кмета на Маноле Стоил Дишев. „Паметта за нашите герои е жива. Идеята е да запалим децата, да се вдъхновят от историята и да се гордеят с делата на предците си. Те не са забравени“, подчерта Стоил Дишев.

„Заедно с колеги от Съюза на българските журналисти стартирахме кампания в училища с уроци по родолюбие, в които представяме дигитални изображения на личности, оставили своя отпечатък в историята. Започнахме с Апостола на Свободата и Героите на Априлското въстание, с които искаме днес да ви запознаем“, каза членът на УС на СБЖ Екатерина Кючукова. Тя представи дигиталния художник Георги Андреев, който е създател на платформата „Холис“ и на видеата. Авторът на филма обясни на децата, че всички картини, образи, документи са автентични. Той подчерта, че учениците и техните преподаватели също могат да бъдат креативни и сами да създават подобни образи на исторически личности, общественици и политици. „Предлагаме платформата да бъде изучавана и в училищата, за да могат да се научат учениците. По този начин заедно ще можем да създадем дигиталната история на България“, допълни Андреев.

На открития урок присъства заместник-кметът Анелия Симеонова, която поздрави децата и техните учители от името на кмета на Община Марица Димитър Иванов. Тя подчерта, че за първи път ученици от общината се докосват до възможностите на дигиталния свят, а идеята за уроци по родолюбие е на кмета Димитър Иванов, чиито приоритет повече от 12 години са подрастващите, тяхното възпитание и развитие. „Ще се радваме нашите деца също да имат възможност да придобият дигитални умения, да създават 3D визуализации и холограмни изображения, за да бъдат конкурентни на свои връстници в съвременния технологичен живот“, коментира Анелия Симеонова. Тя допълни, че представеният дигитален урок е бъдещето и е предизвикателство към творчеството на младите хора.

Свързани статии