Французи предлагат електробуси до 500 000 евро, община Пловдив търси пари

Трети производител на електробуси – фирма Iveco Bus демонстрира днес в Пловдив електробус, произведен във Франция.

Екологичната 12-метрова кола беше докарана пред Колодрума в присъствието на зам кмета по транспорт Савина Петкова, шефа на ОП ОКТ Георги Стоилов и управителя на общинска фирма “Екобус” Илко Търпов. Преди това електрическото возило с надпис 100 % elektric показа предимствата си в София и чака в задръстването на входа в Пловдив.

Електробусът е с 90 места и мобилна зарядна станция. Цената е между 350 и 500 хиляди евро в зависимост от окомплектоване, обясни представителят на фирмата Константин Грънчаров.

Той допълни, че има пробег от 300 до 500 км, без да се зарежда, в зависимост от терена, с гаранция между 6 и 10 месеца най- вече на батерия. Като стигне до 70 процента, я сменят.

Община Пловдив  се опитва да спечели средства по “Региони в растеж” за 10 електробуса, като до 9 май се внасят предложения. Все още сме далече от доставка на електробуси, сподели Савина Петкова.

Тя подчерта, че ако Общината бъде одобрена за финансиране, ще обявят обществена поръчка, както изисква законът. Докато се избере доставчик, със собствени средства трябва да се изгради депо. Засега има само терен с площ 18 дка до жп гара Тракия. Има и решение за разкриване на линия 103 за електрички, но на практика дружеството е неработещо.

В миналия мандат демонстрирани бяха електробуси на чешката СОР и на Исузу. Но и тогава пари за тях нямаше. Според бизнес план, изготвен преди година, намерението на Община Пловдив е да получи безвъзмездна помощ от Европа за 20 електробуса на общо стойност 20 – 22 млн. лева. Милиони са нужни и за изграждане на депо със сервизна база.

Община Пловдив няма как да купи електробуси към настоящия момент, каза зам.-кметът по транспорт Савина Петкова по повод на поредната демонстрация от фирма – производител на екологичните превозни средства. Доставчик на електробуси ще се избира с обявяване на обществена поръчка и процедурата по ЗОП е тежка, защото стойността й доста  голяма – 20 млн. лева.

На търга са добре дошли всички, които предлагат електробуси. Въпрос е на конкуренция – цена, условия и срокове на доставка. Ако проектът на Община Пловдив бъде одобрен за финансиране, ще имаме няколко месеца, в които ще конкретизираме детайли как точно да инвестираме в подобряването на градския транспорт.

Не мога да се ангажирам кога реално ще стане това и не мисля, че до края на тази година в Пловдив ще бъдат доставени електробуси. Нека да бъдем реалисти. Не е изключено обществената поръчка да бъде обжалвана, а това удължава времето за избор на доставчик. По тази причина не сме си позволили да разговаряме с фирми – производители или доставчици за колко време биха могли да произведат електробуси.

Преди да закупим електробусите, Община Пловдив трябва да се погрижи със собствен финансов ресурс за изграждане на депо, защото грантовото финансиране не предвижда инвестиция за тази дейност. Условието е, че средства могат да се отпуснат само за електробуси и зарядни станции и ние сами трябва да направим депо. Вероятно времето, необходимо за провеждане на обществена поръчка, избор на фирма и доставка на електрическите превозни средства, ще ни стигне да се справим със задачата по изграждане на базата на фирма „Екобус”, обясни Савина Петкова. /„Марица“

Снимки: Наташа Манева, „Марица“

Свързани статии