Фермери блокираха пътища край Пловдив

Стотици земеделски производители протестират в област Пловдив.  Малко повече от час продължи блокадата на кръговото кръстовище при село Труд.  Колоната от трактори потегли към Пловдив, където шествието стигна до бул. „Дунав“. Оттам фермерите обърнаха и се върнаха обратно.

Заради протеста се образуваха огромни колони от автомобили и в двете посоки на пътя между Пловдив и Карлово.

„Не сме съгласни с политиката на държавата към нас, но не сме алчни за пари. Искаме да продължим да работим и да произвеждаме продукция“, каза председателят на НАЗ Илия Проданов, който бе с протесиращите от региона.

Людмил Работов от пловдивския съюз на зърнопроизводителите, заяви, че България има погрешна земеделска политика и от ден на ден остават все по-малко фирми и хора, пряко свързани със земеделие.

„Без храна няма национална сигурност, а политиката на управляващите ще накара сектора да фалира“, каза Работов.

Организаторите съобщават, че времето за блокада на пътищата ще се увеличава с всеки изминал ден. В събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо.

Асоциацията настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Свързани статии