Фермери блокираха кръговото на Труд и запалиха слама

На третия ден от протестите над 130 трактори и повече от 250 фермери блокираха в 10 ч. кръговото движение край пловдивското село Труд. Хората са тук отново, тъй като вчера не беше постигнат консенсус с правителството.

Днес те подпалиха слама, изляха прясно мляко и разсипаха на платното гнили ябълки и малини.

Трябва да сме единни и да се сдружаваме, заяви пред събралите се земеделски производители Людмил Работов, председател на сдружението на зърнопроизводителите в Пловдив по време на блокадата. Според него е необходима стратегия за сектора, с която земеделието да стане устойчиво.

Редно е вместо да ни превръщат в администратори, да ни оставят да работим. Смятам, че ако се вслушат в производителите, ще има ефект. Тук се искат законодателни промени и условия за работа, коментира и Радослав Янков от Асеновград. По думите му на производителите им се налагат правила, по които трябва да работят, в противен случай следват санкции, а така не може да се работи.

Ако ги няма тия огромни субсидии, които ги дават, колко ще се вдигнат цените на храните? Субсидиите се дават , за да може храните да са на достъпни цени за обществото, подчерта друг производител. Златан Караиванов от Кричим, който произвежда ягоди и ябълки пък призова всички земеделци да дойдат и да се присъединят към протестите, защото всички трябва да са единни в исканията си.

Йосиф Делгянски, също зърнопроизводител, се обърна към младите хора, които трябва да осъзнават, че в земеделието има ниша за развитие. Надяваме се да има разбиране от страна на правителството за това как да се гради земеделието за в бъдеще, посочи той и добави, че България трябва да остане единна.

Протестът на фермерите продължава 3-ти ден, като по обяд земеделците ще влязат в Пловдив. С тежката си техника те планират да минат по ул. „Васил Левски“ и бул. „България“./Радио Пловдивв

Свързани статии