Двамата арестувани в Пловдив вчера с обвинение, че са издавали държавни тайни на ДАНС

Окръжна прокуратура Пловдив повдигна обвинение срещу председателя на Национално движение „Русофили“-Пловдив Златомир Дьовленски и Иван Гълъбов.

ПБ Новинар припомня, че двамата бяха арестувани в понеделник. Дьовленски е с обвинение на подбудител, а Гълъбов се сдоби с обвинение на извършител, съобщи за Новинар прокурор Галин Гавраилов.

От свои източници медията ни научи, че преди година Иван Гълъбов е работил в ДАНС за кратко. Появили са се съмнения, че той издава на Златомир Дьовленски държавна тайна.

Веднага Иван Гълъбов е бил освободен от ДАНС, а от агенцията подали сигнал за ставащото в Окръжна прокуратура-Пловдив. Няма яснота обаче дали Златомир Дьовленски е ползвал или продавал тази тайна някъде.

За такива престъпления законът в България предвижда от 2 до 8 години затвор.

Към момента и Златомир Дьовленски, и Иван Гълъбов са освободени от ареста с парична гаранция от по 5 000 лв. Двамата са със забрана да напускат страната.

Както Новинар съобщи, обвиняемите са се познавали отпреди няколко години. Работели са заедно в Община Родопи.

Извънредно! Втори закопчан с шефа на Национално движение „Русофили“ – Пловдив!

Към настоящия момент Златомир Дьовленски е младши експерт там, а Иван Гълъбов отдавна е напуснал. Двамата обаче явно са продължили да поддържат отношения помежду си.

Колаж: trafficnews.bg

Свързани статии