Денят на розовата фланелка честваха в гимназията в Клисура/СНИМКИ/

Световният ден на розовата фланелка през 2024 година се отбелязва на 28 февруари. Всяка година в последната сряда на месеца се провежда събитието, с което се казва „стоп на тормоза в училище“.

В този ден розовата фланелка символизира протест срещу насилниците в училищата и не само. През 2007 година в Канада двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

Днес в гимназията в гр. Клисура училищният психолог Боряна Тодорова заедно с образователния медиатор и помощник на учителя Румен Караджов и социалният работник Мая Алексиева представиха презентация за вредата от тормоза и насилието, както и приказката за „Грозното патенце“. Проведе се дискусия с учениците в актовата зала.

След проведено гласуване учениците избраха „Мис Толерантност“ – Татяна Нешева от 10 А клас, която символизира доброто, уважението и толерантността между учениците, независимо от техния цвят на кожата или етническа принадлежност.

„Дейностите в гимназията се осъществиха съвместно с МКБППМН – гр. Карлово, от които получихме розови балони, лентички за ръка и химикали, за да кажем заедно „НЕ на тормоза в училище“, съобщи директорът Румена Милова.

Свързани статии