Четири случая на коклюш в Пловдив

Четири случая на коклюш са регистрирани през април в Пловдив и това са първите до момента за града и региона, съобщи за „Марица д-р Таня Учорджиева- началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Пловдив.

Заразените са две деца на 12 години, едно на 17 и едно на 5 годинки. Те не са настанени за лечение в болнично заведение, тъй като при тях инфекцията не протича тежко.

„Всички са ваксинирани, с пълен имунизационен статус и това е причината да карат по-леко заболяването“, уточнява д-р Учорджиева. 5-годишното дете не е посещавало дълго време детско заведение, а за болните в ученическа възраст са предупредени в училищата и съучениците им ще се наблюдават в продължение на 14 дни.

„Причината да се заразяват ваксинирани деца е, че последните десетина години започна да се прилага безклетъчна, убита ваксина, която е по-безопасна за имунизираните, но пък при нея имунитетът се изчерпва по-бързо. Той не изчезва напълно, но не е толкова силен, както в началото. Затова децата се заразяват по-късно, в ученическа възраст, но пък го карат по-леко“, обяснява причината ваксинирани деца да се заразят лекарката.

Другата причина, която тя посочва за активирането на магарешката кашлица е, че по време на COVID – пандемията, се спазваха много строги мерки срещу въздушно-капковите инфекции, какъвто е коклюшът.

„В епидемичната обстановка слагахме маски, спазвахме дистанция, ползвахме дезинфектанти и сега вече, когато се отпуснахме се активизираха и варицелата, и скарлатината, сега и коклюшът“, обяснява появата на позабравените инфекции д-р Учорджиева. Тя обаче успокоява, че в детските градини и ясли не се допускат деца без пълен имунизационен статус, спазва се и се следи за добрата хигиена, така че в това отношение родителите не трябва да имат притеснения.

Тя обаче е убедена, че епидемичната обстановка от Северозападна България ще дойде и към Южна и случаите в национален мащаб ще бъдат повече. „Наблюдаваме ситуацията и сме готови да реагираме при всякакво развитие на нещата.

С активизирането на инфекцията, личните лекари са с повишено внимание и лесно могат да разпознаят магарешката кашлица, въпреки, че клиничната картина не е съвсем типична при децата, които са имунизирани. До момента не е наблюдавано характерното задушаване, симптомите са по-леки и по-скоро трябва да се обръща внимание, ако кашлицата продължи повече от две седмици. На този етап специалистите вече са алармирани, а ние сме изпратили писма, че коклюшът вече се разпространява и в България. При всяко съмнение личните лекари и педиатрите могат да насочат родителите да изследват детето им или да дойдат при нас и ние да изпратим пробата в Националния център по заразни и паразитни болести в София, което винаги правим“, казва д-р Учорджиева и обяснява, че процедурата може да се извършва и от личните лекари. Пробата е чрез носо-гърлен секрет, от който се изолира самият причинител и това е най-показателното изследване. „Джипитата могат да взимат този секрет. Няма особености нито за съхранението, нито за транспортирането на пробата. Няма някакви специални изискванията, с които те да се съобразяват. Пробите могат да се вземат и при нас, в Инспекцията, както и в някоя от лабораториите в града“, казва лекарката. Тя пояснява, че е важно личните лекари и педиатри да имат нагласата да мислят и за това заболяване макар то да не е с типичната клинична картина.

„Радвам се, че колегите го правят. До момента имахме няколко съмнителни случаи, които за щастие не се потвърдиха. Това е по-добрият вариант пред този да се следи само за типичните симптоми“, убедена е лекарката./Вестник Марица

Свързани статии