БСП с глас за спасяване на училище, завещано от братята Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово

В трудни времена са нужни светли дни, написа на празника дългогодишният учител и водач на „БСП за България” в Пловдив област Веска Ненчева

„В трудни времена са нужни светли дни. Такъв светъл ден е 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Светъл ден е, защото в тъмните времена на средновековния 9-ти век двамата братя от Солун се изправят срещу триезичната норма и даряват Европа с нашата славянска писменост. По-късно, през 19-ти век други двама братя от Карлово – благодетелите Евлогий и Христо Георгиеви даряват на българите мечтата за образование и създават Софийския университет, а на карловци – Техническо училище, днешният карловски Техникум или ПГ„ Евлогий и Христо Георгиеви“.

Това написа в пост във фейсбук на празника водачът на „БСП за България” в Пловдив област и дългогодишен учител Веска Ненчева

„В такива светли дни трябва да се чува най-силно гласът на българския учител и просветител. В Карлово и учители, и общественост вдигат глас за спасяването на техникума от апетитите на общината да го придобие, заедно с прилежащите му имоти.  Стотици се подписаха училището да остане държавно, защото буди съмнение форсираната и непрозрачна процедура от началото на 2024 г. в Общински съвет-Карлово техникумът от държавно да стане общинско училище”, заяви местният председател на социалистите.

Веска Ненчева припомни, че общинските съветници от БСП, заедно със съветниците от обединената опозиция са призовали общинската администрация да оттегли докладната, докато не представи основни становища като стратегия за развитие на училището, на базата на широко обществено обсъждане на територията на община Карлово, становище от страна на колектива и настоятелството на училището по намерението на общината, както и становище на местния бизнес за подготовка по необходимите специалности в дългосрочен план.

„Администрацията нито оттегли докладната, нито към този момент е предоставила исканата информация. Веднага след това поставихме въпроса пред Министъра на образованието и науката, чрез народния представител от БСП в Комисията по образование и наука – Ирена Анастасова. Отговорът е, че казусът ще се разгледа от експертна комисия в МОН и решението ще се вземе в интерес на учениците”, посочи Веска Ненчева.

Карловските социалисти и общински съветници са подкрепили подписката в защита на карловския техникум, но по думите на Ненчева, остават съмненията за нездрав интерес на някого към придобиване и управление на училищните имоти и основни въпроси като: Защо се засилва медийната атака срещу работата на преподавателите от техникума? Как общината ще бъде добър стопанин следващите 3 години на училище, чийто авторитет се съсипва тенденциозно? Защо тънат в разруха години наред други общински имоти? И този ли го очаква същата съдба? Защо се правят внушения, че само общината може да кандидатства по проекти свързани с подобряване на инфраструктурата в образователната система?

„Призоваваме жителите на община Карлово да присъстват, задават въпроси и изразяват без страх позициите си в заседания на Общински съвет-Карлово, както и общинските съветници, които подкрепят спорни докладни, да бъдат отговорни при гласуването, съобразявайки се само с обществения интерес, заяви председателят на социалистите в Карлово и водач на „БСП за България” в Пловдив област Веска Ненчева.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Свързани статии