Атанас Петров спаси кръста на Богоявление в Първомай/СНИМКИ/

На 6 януари православната църква чества Йордановден /Богоявление/ – един от най-древните християнски празници.

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.

Традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или морето, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Този, който извади кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Празникът в Първомай започна с Богоявленска литургия в църквата ,,Св.Георги”, след което богомолците се отправиха към водоема пред пощата. Литийното шествие премина разстоянието под съпровода на камбанен звън.

На празничната церемония присъстваха кметът на общината Николай Митков и председателят Тази година пет момчета се престрашиха да скочат в езерото, за да извадят Богоявленския кръст. Те бяха облечени в станалите традиционни за празника тениски. Най-бърз сред тях беше  Анастас Петров, който за втора поредна година улови кръста в Първомай. След спасяването на кръста отците Георги и Станимир поръсиха с вода събралото се множество. След това бяха осветени кабинета на кмета, на председателя на Общинския съвет и другите помещения в Общинска администрация.

В с. Виница от водите на р.Марица кръста спаси 17-годишният Кирил Димитров.

В надпреварата за кръста в с.Искра участваха 8 деца и младежи, които нагазиха във водите на р. Каялийка облечени в народни носии. Пръв до кръста се добра 24-годишният Мартин Попов.

Тази година най-много участници в ритуала имаше в кв. Дебър – 15 момчета скочиха в река Мечка, за да спасят Христовия кръст. Пръв до него стигна именикът Йордан Начев. И тази година младежите спазиха обичая и с менчета светена вода обиколиха къщите в квартала, наричайки ги за здраве и благоденствие.

Свързани статии