„Аригато, Токио!“ Или да скочиш в живота на XXII век

Ако искате да пътувате до града, който отмерва пулса на XXII век, но не разполагате с бюджет за самолетен билет и престой, можете да го почувствате от страниците на книгата „Аригато, Токио“!

Атанас Владиков, който е преподавател в Пловдивския университет, представи своята първа художествена книгата „Аригато, Токио“. В младежките си години е запленен от източните бойни изкуства. Желязната дисциплина, стремежа към самоконтрол и усещането за хармония се настаняват трайно в неговата душевност и се превръщат в неизменни съветници през целия му кариерен път. Социалната проблематика и стремежът на хората към благоденствие го карат да започне да търси икономическите отговори на въпроса защо едни нации живеят в разкош, макар да нямат сериозен икономически ресурс, а други – тънат в нищета, въпреки невероятните природните богатства, с които разполагат.

Завършва елитната специалност „Международни икономически отношения“ /МИО/ в Пловдив, заминава в САЩ, където завършва магистърска програма по икономика, а след това се връща отново в родината. Амбициите му го подтикват да се яви на конкурс за асистентско място по икономика и от тогава до сега – повече от 17 години – расте в академичната кариера. В момента е доцент по „Международни икономически отношения“ във факултета по „Икономически и социални науки“ /ФИСН/ на Пловдивския университет.

Определя като предизвикателство явяването му на редовните избори за ректор с мандатна програма „Университет на новите реалности“ и прави нетрадиционна кампания по оста: Пловдив – Токио. Горд е с факта, че тази година факултетът, в който работи и специалност МИО достигат зрялата възраст от 30 години.

Тази зряла възраст е вече причина да се говори за „Пловдивската школа“ по МИО. Като доцент е обучил повече от 10 хиляди студенти. Срещите му с тях са неспирен кръговрат от въпроси и отговори, които движат света на икономическите отношения. Младите хора имат съзнанието да се образоват, да градят, надграждат и чрез професията си да опазват социалния мир и повишават икономическите стандарти на нацията.

Мечтата му да посети Япония като специалист по МИО се реализира преди година. Запленен от емоциите си по време на двуседмичната командировка в Страната на изгряващото слънце, срещите с успели българи, намерили своето лично място в Япония, го вдъхновяват да претвори преживяното в книга с фотографии на научно- популярен език.

Няма да звучи нескромно, ако сравним усещането от прочита на книгата с безплатно пътуване до Токио. Прелиствайки страниците, имате усещането, че лично сте посетили и преживели всяко описано място и събитие. Представянето на книгата бе в Регионален исторически музей – Пловдив, а зала „Съединение“ едва събра множеството дошли любознателни хора от различни среди – университетски, бизнес среди, представители на различни професионални съсловия – лекари, адвокати, ученици и студенти, жадни за духовни преживявания.

Попитахме Атанас Владиков какво липсва на България, за да бъдем успешни и богати? Усмихна се и сподели:

„Ще ви дам пример със снимките на обърнатите с покрива надолу къщи- изглеждат изключително атрактивно и впечатляващо, но въпреки архитектурния си шедьовър, оставате с усещането, че сякаш моделът им е сгрешен. На нашата прекрасна родина не достига Светлина, тоест Знание.“

Той мисли, че младите хора трябва да се образоват, да пътуват, да трупат знания и да имат възможността да ги прилагат у нас. В успешните държави от международните икономически отношения произтича политическият ред, а ние работим по старата доктрина- създаваме политическа база, върху която надграждаме икономическа надстройка. И се получава ефектът на обърната с покрива надолу къща.

„Събрах преживяното в книга, с която се надявам да посея знанието за успешния модел в повече хора“ – допълва Атанас Владиков.

Сред гостите на представянето на „Аригато, Токио“ бяха много от майсторите на източните бойни изкуства от високите степени: шихан Георги Попов (карате шин-киокушин), директорът на спортното училище в Пазарджик – Георги Георгиев, олимпийски медалист по джудо и два пъти световен и европейски шампион по самбо, Здравко Колев – основател на айкидо клуб „Сатори“- Пловдив, както и кметът на Пловдив – Костадин Димитров, който също е майстор от високите степени в таекуондо.

Автор: Таня Костадинова

Свързани статии