100-годишна баба в Брезово чете без очила книги и вестници/СНИМКИ/

Баба Танка Курбанева от Брезово навърши 100 години вчера. Да я поздравят лично в дома й отидоха кметът на общината инж. Калин Калапанков, председателят и секретарят на НЧ „Отец Паисий 1876 г.“ Енчо Колев и Тони Шопова. Гостите поднесоха благопожелания, подаръци, цветя и поздравителни адреси на юбилярката. Тя пък ги нагости с вкусна торта, направена от една от снахите й. Баба Танка има брак над 80 години, но съпругът й е починал преди няколко години. Семейството има една дъщеря Недялка, която живее с майка си, двама внука, една правнучка и един праправнук на 4 г.

Баба Танка е много жизнена. Интересува се от живота в държавата, всяка седмица дъщеря и й купува вестник. Столетницата чете и книги без очила. Чува трудно, но това е единственият й сериозен здравословен проблем. Лично продължава да ходи на двора да храни кокошките и кучето, прекопава градинката. Хапва си от всичко, не обича да стои без работа и постоянно си намира някаква.

Навремето баба Танка е работила в ТКЗС-то. Тя разказа на кмета и на останалите си гости спомени от младостта си.

„Такива хора като баба Танка са пример за поколенията с добротата си, с работоспособността си, с опита и мъдростта си. Да има още години пред себе си, да радва нас и близките си“, коментира кметът инж. Калин Калапанков.

С пожелания да са живи и здрави баба Танка посрещаше и изпращаше многобройните си гости през вчерашния ден.

Свързани статии