Занаятчийски хляб и дебелки на сач на юлски празник в Брезово/СНИМКИ/

Майстори на хляба и тестените изделия сътвориха истински празник в неделния юлски ден в Брезово. За шеста поредна година общината организира празник на хляба, в който взеха участие местни кулинари, самодейни танцови и певчески състави към читалищата в общината, изпълнявайки характерни за повода песни и танци.

„Хлябът присъства от векове на нашата трапеза и е неизменна част от живота ни, той е част от всеки народен обичай и всяко важно житейско събитие. Радвам се да видя толкова много хора, без които празникът няма да е същият“, поздрави присъстващите кметът на Брезово Христо Енков. Зелените площи пред общината се превърнаха в работилница на открито за майсторене на хляб.

Тази година специален гост бе майстор Георги Лефтеров, председател на Браншовата гилдия на пекарите. Той е обиколил десетки държави в търсене на тайните на хляба, той разказа как съхранява традицията, взе доброволка от публиката и заедно се включиха в демонстрациите. Майстор Лефтеров е обучил много млади хора, които вече са отворили малки пекарни в родните си места.

„Хубав хляб се прави от добро брашно и прясна вода, но без любов не става. Хлябът се споделя, затова някога хората са правели просеник, за да раздадат на нуждаещи се“, каза майсторът и посъветва домакините да не прекаляват с маята, когато месят в домашни условия, а ако могат – да правят закваска по естествен начин. Като предупреди, когато замесват тестото, да не слагат първо брашно, а закваската. Той поднесе от своя занаятчийски хляб и обеща да помогне на брезовци да възстановят рецептата и да правят брезовски хляб.

Гостите на празника буквално си облизаха пръстите, опитвайки от дебелките на сач, замесени със сирене от майстор Никола Георгиев.

За пореден път празникът се проведе със съдействието на „Симид“, откъдето предоставиха различни видове хляб, питки и други тестени изделия. Благотворителен жест направи Калин Калапанков като осигури част от средствата за тазгодишния празник.

Свързани статии