Заместник-кметът на Сопот със запорирани имоти

Съдебните облаци над главата на Николай Новаков – зам. кмет на Сопот се сгъстяват и май вещаят буря. ПБ Новинар научи, че прокуратурата вече е образувала досъдебно производство за престъпление по Чл.282, ал.1 от НК, квалифицирано според магистратите като престъпление по служба, извършено от длъжностно лице. От своя страна Антикорупционната комисия е образувала също проверка по Глава 10 по закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Отскоро всички имоти на Николай Петков Новаков – зам. кмет на Сопот са изцяло запорирани, в т.ч. апартамент от 104.88 кв. м. в „Марица Гардънс“ , гр. Пловдив, ведно с идеални части от земя, ПИ от 25.041 кв.м., парк „Отдих и Култура“, гр. Пловдив, апартамент 94 кв. м. в гр. Сопот, ул. „Любен Каравелов“ 7, ПИ в  с. Ръжево с полу-масивна жилищна сграда, паркомясто в Пловдив и т.н.

Николай Новаков беше осъден през 2021 г. по наказателно дело от частен характер, заведено от Президента на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев, но въпреки това Новаков не беше освободен от кмета на Сопот Дайнов. Присъдата на Новаков предизвика широк отзвук и мнозина юристи прогнозираха, че ще има и последващи правни действия срещу него.

Буквално преди дни в Пловдивския окръжен съд е внесена искова молба от Бранимир Ботев срещу Николай Петков Новаков с цена на иска от 75 000 лева за търсене на гражданска отговорност на зам. кмета като последица от делото за клевета, за което Новаков беше осъден. Макар, че сумата по иска не е малка, тя би могла да нарастне още ведно с мораторните лихви от датата на извършване на деянието от 2017 г., както и допълнителните съдебни и деловодни разноски и адвокатски възнаграждения. На името на зам. кмета Новаков се водят и 3 фирми, „Екстрасенс“ ООД, „Ели 97-Николай Новаков“ ЕТ и „Ния КООП“ ЕООД, които също притежават значими активи.

Според юристи случаят с Новаков може да се превърне в христоматиен пример как засегнатите да ангажират личната отговорност на длъжностни лица за причинен им от тях деликт /непозволено уврежда.
Припомняме, че срещу ръководството на Община Сопот се води досъдебно производство в Окръжна прокуратура Пловдив за длъжностно престъпление.

За първи път висш чиновник е със запорирани сметки в новата ни история.

Европейската прокуратура започва масова проверка на българските политици от септември.

Свързани статии