Явор Гечев в Пловдив: Има спекула в цените на хранителните стоки/ВИДЕО/

„Има спекула при цените на хранителните стоки“, потвърди днес пред журналисти в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев. „От следващата седмица ще започнем регулярно да информираме  обществеността за практиките при ценообразуването на хранителните продукти“, заяви още Гечев, след като откри мегафорума АГРА, ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ в Пловдивския панаир. По думите му изсветляването на това е първата фаза от мерките, които държавата предприема по отношение на високите цени.

По думите му същите структури, които събират информация за „Евростат“, ще изнасят официална информация по официална методика.

„Държавата ще събира данни за сходните продукти в други страни, изследва се как са подходили други държави по отношение на законодателството. Целта е тези мерки да подредят сектора по отношение на ценообразуване и прозрачност на информацията“, допълни земеделският министър. .

Гечев съобщи, че ежедневно получават фактури от хората за начисляване на допълнителни разходи при ценообразуването. Според него има притеснение да не се изсветлят конкретните фирми, но това ще стане, ако юристите кажат, че не е закононарушение. Той добави, че има аномалии, които най-много се наблюдават при млечните продукти. „Ако имаме данни по отношение на закононарушения, ще се намеси и Прокуратурата“, подчерта бе Явор Гечев. И посочи, че се търси трайно изсветляване по отношение на цялата хранителна верига, за да се знае кой каква надценка дава.

„В последните дни имаме индикации за редица цени, които плахо започват да се съобразяват с общественото мнение“, каза още земеделският министър.

На въпрос за високите цени на краставиците и зеленчуците като цяло на пазара Явор Гечев посочи, че причината е в това, че 50% от оранжериите в България и Европа не са засели такива. „Въпреки че даваме сериозни субсидии, те не компенсират разходите при оранжерийното производство“, коментира министърът.

Гечев коментира и ситуацията с вноса на украинско жито у нас и недоволството на българските зърнопроизводители. Той подчерта, че все още се очаква реакция от Европейската комисия и Съвета на министрите по темата. „Преди три месеца повдигнахме въпроса с колегите от Полша, Унгария, Румъния и Чехия, като искахме отваряне на кризисния резерв и той да е по-справедлив, защото солидарността с Украйна струва по-скъпо на по-източните държави, които са близо до нея“, припомни Гечев. По думите му към момента няма какво да се направи, защото стоката от Украйна е приравнена със стоката от ЕС.

Свързани статии