Водачът на областната листа на ПП Росен Костурков пред Новинар: Ние ще победим, обсъждаме правителство на малцинството/ВИДЕО/

Гост в предизборното студио на ПБ Новинар беше водачът на областната листа на Продължаваме Промяната инж. Росен Костурков. В интервюто той говори за работата си като председател на Комисията по земеделието, храните и горете в 48-то НС, за реализираните проекти и за работата си в Тракия-икономическа зона.

Образованието в областта основно е свързано с развитието на индустрията в Пловдив и района, които станаха един от най-развитите индустриални центрове в източна Европа и най-развития в България. Нашата образователна система на практика не беше подготвена за това. Особено в последните 15 години има неща, които са доста изостанали в сферата на националното образование и се оказа, че нито едно училище не произвежда средния технически кадър, който е гарант и гръбнака на една индустрия. Това го видяхме и като проблеми на самите инвеститори и за това започнахме преди 6 години да работим в насока как да подобрим качеството на средното техническо образование, коментира инж. Костурков.

Като народен представител в последните две Народни събрания за Пловдив и областта успяхме да започнем няколко големи инфраструктурни проекти, които са били започнати и изоставени във времето. Един от проектите, който е и моя лична кауза, е градската железница на Пловдив. Но тази железница далеч не е само Пловдив, напротив, тя обхваща още 6 общини в областта. Този проект значително ще подобри транспортната инфраструктура на Пловдив и околните общини, защото около Пловдив в момента работят около 80 хиляди човека. Тези хора всяка сутрин се качват на колите си, отиват на работа в различните индустриални зони и вечерта се връщат. Това е нещо, което го няма никъде по света. Навсякъде този транспортен въпрос е решен с жп инфраструктура. Тя е важна и за това, за да не се обезлюдяват селата около областния град, каза още нашият събеседник.

Реално проекта за градската железница започнахме да работим от 2021 г., от както влязохме в правителството и това, което успяхме да направим, е първо да осигурим финансирането на този проект, той е от порядъка на 200-250 милиона, от които 200 милиона има осигурени в Плана за възстановяване и развитие и тези пари са точно определени за градската железница на Пловдив.

Тези пари трябва да се усвоят и да се изпълни проекта до края на 2026 г. Освен областния град, железницата ще обслужва още общините Марица, Родопи, Куклен, Асеновград, Раковски, Садово и Съединение. Развитието на тази инфраструктура ще повлияе на живота на хората в тези общини в първия етап. Защото след това проектът трябва да се разшири и да продължи включително към Карлово, Сопот, Хисаря и в другата посока чак до Чирпан. Ние ще продължим да работим този проект. Истината е, че за да се осъществи, трябва да се случат две неща-трябва първо в правителството да има хора, които са го приели и второто е общинските кметове и общинските съветници най-накрая да помислят кое е важно за хората, подчерта Росен Костурков.

Убеден съм, че ще имаме скоро редовно правителство и ние ще бъдем победителите и то с достатъчно голяма преднина. Водим разговори в момента в нашата коалиция да предложим правителство на малцинството. Едно такова правителство би могло да свърши много хубава работа и би могло да работи в пълен мандат, когато вътре в парламента подкрепата за отделните политики се случва след реални разговори, преговори, които са полезни за държавата.

Коалиция, управленческа, ние от коалиция ПП и ДБ с ГЕРБ не можем да направим към този момент, но това, което е възможно е ГЕРБ, ДПС или отделни части от тях да подкрепят различни политики, заяви Костурков.

С инж. Костурксов говорихме още за проблемите на земеделските производители, включително и на розопроизводителите, чиито закон трябва да се реформира.

Коалиция ПП-ДБ е с бюлетина №12

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Свързани статии