Висока чест: Шефът на музея в Хисаря на прием при президента за 24 май/СНИМКИ/

Директорът на Археологически музей Хисаря доц. д-р Митко Маджаров имаше честта да получи покана и да присъства на традиционния прием на Президента на Република България Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева по повод 24 май. Тази покана е радост и чест, защото е една висока оценка за работата на музея като културна институция, коментираха от музея в курортния град.

Официалното събитие по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе на 24 май 2023 г. в Национален исторически музей / National Museum of History в София.

„Обществото ни ще преуспее, когато обединим усилия в името на духовното развитие, достойнството и благоденствието на нашия народ, а образованието, науката и културата са на почит“. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май. Държавният глава и неговата съпруга бяха домакини на събитието, което събра представители на академичната и научната общности, ръководители на образователни институции, преподаватели, дейци на културата, общественици, хора на изкуството и представители на държавните институции.

В приветствието си към гостите президентът изтъкна, че културата, просветата и духовността са дълбоко вградени в българската държавност и идентичност.
Той открои редица значими процеси, които започват в България и днес са вградени в културния код на Европа. „Това е неоценимо културно богатство, което е разпространявано из континента през вековете, а съвременните българи носят колективната мисия да опазят неговата неоценима стойност“, посочи Румен Радев.

Президентът изрази признателност пред делото на хората, които поддържат обществената съвест жива и разнасят славата на Родината далеч извън нейните предели. „Благодаря ви, че съхранявате вековната ни култура и я обогатявате с таланта си, както и за това, че със слово и дело градите бъдещето на България“, обърна се Румен Радев към поканените представители от академичните и научни среди, учителите, дейците на читалищното, библиотечното и музейно дело.

Свързани статии