В Карлово представиха бюст-паметник на Васил Левски, който ще бъде издигнат в молдовския град Тараклия/ВИДЕО/

Бюст-паметник на Васил Левски, който ще бъде издигнат пред Младежкия културен център в град Тараклия, бе представен в Обредния дом в Карлово днес.

Патриотичната инициатива е на Асоциацията на българите по света /АБС/, а средствата за нея са събрани от дарения. Авторът проф. Димитър Рашков направи скулптурата благотворително.

С решение на Общински съвет Карлово и по предложение на кмета – д-р Емил Кабаиванов също бяха дарени средства за бронзовата отливка, транспорта и монтирането на паметника.

Проф. Николай Овчаров, член на АБС и по чиято идея е инициативата съобщи, че паметникът ще отпътува за Варна, а от там за молдовския град Тараклия, където има голяма българска общност. Това ще бъде своеобразно литийно шествие на Апостола в годината, в която се навършват 150 години от неговата гибел. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Проф. Пламен Павлов – председател на фондация „Васил Левски“ и също член на АБС представи исторически данни за връзката на Васил Левски с бесарабската общност в Молдова. Професорът благодари на карловци и на автора на паметника за реализиране на тази патриотична идея.

Проф. Димитър Рашков сподели, че е направил монумента с много любов, само за една седмица. Той благодари на кмета д-р Емил Кабаиванов, че Община Карлово е помогнала за окончателното завършване на бюст-паметника.

Председателят на Асоциацията на българите по света Младен Станев благодари на всички, които са се включили в инициативата с дарения и съобщи, че дейностите на асоциацията продължават и в други части на света, където има големи български общности.

Гост на събитието беше кметът на община Брезово Христо Енков.

Свързани статии