В художествена галерия се превръща част от Археологическия музей в Хисаря

Изложба „Земя на труд и любов“ на Частен музей „Арете“ е подредена в изложбената зала на Археологическия музей в Хисаря, превръщайки я в истинска художествена галерия. Изложбата представя колекция графика и малка пластика на забележителни български художници, карикатуристи и скулптори.

Картини на едни от класиците на изобразителното изкуство в България, изпълнени с разнообразни материали и техники – въглен, молив, туш, суха игла и др., ескизи и пластики на скулптора Величко Минеков, произведения от бронз на акад. Иван Лазаров и проф. Андрей Николов са част от експозицията. Значимо място заема и скулптура на Вежди Рашидов с образа на Антон Дончев – автор на незабравимия роман “Време разделно”. Посетителите могат да видят умалени копия на лъвската фигура – част от Паметника на Незнайния воин в София, “Майка България” – централната фигура на Паметника на Съединението в Пловдив, бюстове на Христо Ботев, Иван Вазов и други.

Изложбата „Земя на труд и любов“ е една от колекциите на първия частен музей в България „АРЕТЕ“. Музеят е създаден от проф. Димитър Иванов – журналист, историк, колекционер и общественик, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, специалист по национална сигурност.

Проф. Иванов е автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета.

Частен музей „АРЕТЕ“ е първият частен музей в България, съобразен с изискванията на европейското културно законодателство, чиито експонати са идентифицирани и социализирани чрез излагане във витрините на Националния исторически музей, Националния археологически музей, Националния военно-исторически музей, както и като гостуващи в музеи в Брюксел (Белгия), Маастрихт (Нидерландия), Мадрид (Испания) и други градове и държави по цял свят.

Любителите на изящното изкуство ще имат възможността да си подарят една вдъхновяваща среща с истински шедьоври в изложбената зала на Археологическия музей в Хисаря до месец юни 2023г. Музеят работи без почивен ден.

Свързани статии