Успешна година изпрати НЧ „Иван Вазов – 1904 г.“ – гр. Хисаря

Изминалата 2022 г. беше успешна за НЧ „Иван Вазов – 1904 г.” – гр. Хисаря. Годината беше белязана с много динамични събития с богата културна програма, художествена и библиотечна дейност. Проведени бяха много и разнообразни културни мероприятия като фестивали, концерти, самодейни и професионални театрални постановки, изложби, кинопрожекции, състезания, а в библиотеката – творчески събития, литературни вечери и срещи с писатели за деца и възрастни, лятна академия за ученици. С пълна сила действаха и всички състави, школи и клубове към читалището, които целогодишно представяха своята дейност на сцената на читалището, както и на регионални, национални и международни културни събития.

През изтеклата година от услугите на читалищната библиотека са се възползвали 362 жители и гости на града, които са посетили библиотеката 1357 пъти, а раздадените книги и литература от всички жанрове наброяват 5800 тома.

Поради големия интерес със събрания членски внос за 2022 г. бяха закупени 59 нови книги от различни области на знанието за обогатяване фонда на библиотеката, за задоволяване потребностите на редовните читатели и за привличане на нови. На комплексното обслужване в библиотеката се радват не само жителите на гр. Хисаря и населените места в общината, но и много новодомци, туристи и почиващи в курортния ни град.

Театралният състав „Театър без диплома” към читалището подготвя поредната си театрална постановка с работно заглавие „Под чехъл” от Стефан Савов. Репетициите вървят с „пълна пара“ под вещото ръководство на дългогодишния наставник на трупата артиста и режисьор от „Драматичен Театър Пловдив“ Стефан Попов. В ролите отново ще видим познати на публиката и утвърдени имена, както и нови жадни за изява на родната сцена ентусиасти. С трескава подготовка театралният колектив се подготвя за тазгодишната премиера, която традиционно ще се състои през месец юни 2023 г. Не на последно място в театралния колектив винаги са добре дошли нови лица, които да попълнят редиците сега и занапред.

Към читалището е учреден и развива своята дейност и Литературен клуб „Извор“. Клубът набира нови членове с творчески наклонности за освежаване на състава и възобновяване на дейността си след тригодишните пандемични ограничения, които не попречиха на издателската дейност на най-активните членове.

От януари тази година поднови сбирките си и Детският театрален състав. Младите артисти са подготвили изненада за широката публика, която за сега се пази в тайна. Наставник и режисьор на младите театрали е артистът Васил Караманлиев, добре познат на публиката с изявите си на пловдивската и национална сцени. Колективът е в постоянно търсене на млади таланти, поради което отправя призив към всички заинтересовани малчугани и техните родители да се запишат като участници в младежкия театър.

Продължава да функционира и школата по китара за начинаещи и напреднали, водена от квалифицирания преподавател Стоян Димчев, с когото можете да се свържете на тел. 0892219065.

Продължава работата и на танцовите и музикални школи към читалището. За талантливите деца на града ни са отворени вратите на школата по пиано и акордеон, с ръководител гл. ас. д-р Илиана Червенакова, на детския танцов състав с четири възрастови групи с художествен ръководител Мария Шаралиева. Помислено е и за родителите, които могат да се включат в танцовия фолклорен колектив „Хисарски ритми“ с дългогодишен ръководител хореографа Рангел Неделчев. Всичките с много призове, награди и отличия от наши и международни изяви.

Информация за всички събития и мероприятия, организирани от НЧ “Иван Вазов 1904“, библиотеката и клубовете по интереси, можете да намерите по всяко време на официалния сайт www.chhisar.weebly.com , или и на страниците на читалището, библиотеката, „Театър без диплома“ и на литературния клуб „Извор” в социалните мрежи.

Свързани статии