Ученици от СУ „Иван Вазов“ – Сопот присъстваха на Празник на будителите в ТУ-София/СНИМКИ/

Ученици и учители от СУ „Иван Вазов“ – Сопот  и ПГ „Пейо Яворов“ – Петрич се включиха в тържественото отбелязване на Празника на Будителите, по покана на паст ареа директора на Зонта клуб София  Бистра Илиева. На 1 ноември те посетиха Технически университет – София за официалното откриване на  „Лаборатория по интелигентни и ииберфизични системи“ в  новия корпус на Центъра за иновации.

Тържеството беше открито от Ивелина Джамбазова, паст президент на Зонта клуб София.

Ректорът на най-старото висше техническо учебно заведение проф. д-р инж. Иван Кралов поздрави присъстващите с празника на духовността и отправи послание към младата аудитория. „Усвоявайте знания, мечтайте и се стремете да претворите мечтите си в реалност“, каза той.

Проф. Кралов връчи на президента на Зонта клуб Ваня Петрова грамота и плакет за активно сътрудничество и принос в изграждането на модерна инфраструктура и подкрепа за оборудването на съвременни зали и лаборатории в университета.

Един от главните спонсори – Антон Георгиев, собственик на „Георгиев Констракшън Студио“, отправи апел към младежите да бъдат грамотни и разумни в съвременния дигитален свят.

Паст ареа директорът госпожа Бистра Илиева, отговорник по образованието в клуба, разказа за замисъла на лабораторията.

Студенти  презентираха специалностите в университета, а гостите разгледаха новите лаборатории, след традиционното прерязване на лентата.

На събитието бе представена мисията и целите на Зонта за изграждане на по-добър свят за жените и момичетата и проекта „Не на кибер насилието над жени и деца“.

Главен инспектор Илиев от ГДБОП визуализира темата с презентация „Киберсигурност“, сподели своя опит и проведе разговор с учениците и студентите.

Празникът за групата от град Сопот продължи с посещение на Международният парк на децата от света – „Камбаните“. Ивелина Джамбазова и Бистра Илиева разказаха историята на монумента „Камбаните“, за Асамблея „Знаме на мира“ и за символа „Алеята на жълтите рози“.

За финал всички камбани зазвъняха с послание да помним историята, да живеем в мир и да градим бъдещето на хилядолетна България.

Свързани статии