Ученици от Пловдив и още 3 държави се научиха да не разхищават храната/ВИДЕО/

Заключителна среща по проект GREEN FORK на фондация „Кураж“, в която участват партньори от България, Италия, Словакия и Северна Македония, се проведе в пловдивската ПГТ „Асен Златаров“. В рамките на срещата бяха представени традиционни ястия от кухните на страните-участнички, като целта на проекта беше да се усвоят зелени умения в областта на готвенето и управлението на храните чрез подходящо обучение на учениците.

Директорът на фондацията Лучия Велева откри срещата и разказа, че по време на пандемията и след нея, секторът на хранителната индустрия се е променил много, а услугите за кетъринг и доставка функционират на пълни обороти. По думите й голям проблем е нездравословното хранене и разхищението на храна, особено в малките ресторанти, младежките лагери и столовете.

Идеята е да бъдат обучени младежи между 18 и 30 години да усвоят зелени умения в областта на готвенето и управлението на храните. Според нея готвенето трябва да бъде екоустойчиво, т.е. да не се изхвърля храна, да се използват местни и сезонни продукти, които освен, че са с по-добри качества, оказват по-малко въздействие върху околната среда.

Според Велева проучване на Индекса на за устойчивост на храните, проведено между 78 държави през 2021 година показва, че има съществени разлики между държавите от Европейския съюз в тази посока. Италия е с най-висок рейтинг на устойчивост – 2, рейтингът на България е 15, а на Словакия 32. Северна Македония пък изобщо не е включена в класацията. Този индекс е на база статистика за разхищение на храните, устойчивост на селското стопанство и качеството на храните.

Идеята на срещата днес беше партньорите и гостите на събитието да споделят нещо типично от кухнята и традициите на всяка държава, обясни Лучия Велева.

За срещата учениците от гимназията по туризъм бяха приготвили два вида български питки и печена тиква с орехи и мед. Северномакедонската група показа традиционното ястие „тавче-гравче“, от Словакия демонстрираха „халушки“,  а италианската група покани всички на аперитиво. Идеята за него е стартирала от Милано, като остатъците от обяда са започнали да се използват за мезе на следобедния аперитива. Затова италианските партньори по проекта представиха плата от традиционните за Италия брускети, местни колбаси, сирена и плодове, в комбинация с коктейли.

Събитието завърши с дегустация.  Така формалното и неформалното обучение предизвиква положителна промяна в младежите – дава им възможност за взаимно обучение, развитие на нови умения и самочувствие, смятат авторите на проекта.

Свързани статии