Теодора Вълчева откри изложба с керамика и акварел в Карлово/СНИМКИ/

Красота, колорит, светлина и позитивизъм. Така накратко може да бъде описана  изложбата, керамика и акварел, на Теодора Вълчева, която беше открита в АРТ – АПТЕКА, Карлово.

Това е втора самостоятелна изложба, която художника-керамик представя в нашия град.  „Тази експозиция е продължение на изложба, която направих в София през месец декември. Концепцията е същата, но този път има включени много повече акварели и специално направени за карловската галерия нови керамични пана. Изложбата се казва „Следите на водата“. За акварелите е ясно защо се свързват с водата. При работата ми с изработване на керамични предмети осъзнах, че независимо от това, че керамиката се свързва със земята и огъня тя изначално е и изкуство на водата, защото водата е тази, която вдъхва живот, енергия и сила на глината. При полагането на глазурите също използвам вода. И много пъти те остават като воал, който създава същия ефект като при акварела и позволява на цветовете да дишат.“, споделя авторката.

Изложбата бе открита от проф. Денко Колев – преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и собственик на експозиционното пространство АРТ-АПТЕКА, Карлово. Той подчерта, че Теодора Вълчева произхожда от семейство на художници. Дело на нейния баща скулптора, Вълчо Вълчев, е паметникът на ген. Карцов във Военното градче в Карлово. Нейната майка Йоанна Кемилева е керамик. Преди години тя е представила изложба в карловската художествена галерия. Брат й Александър Вълчев е скулптор, а художника–фотограф, Тодор Кемилев, е неин дядо. „Изложбата има едно живописно въздействие. Живописта както в акварелите, така и в керамика е нейно силно качество в творбите. Това съчетание на акварел с керамика първоначално се оказа доста провокативно, но мисля, че се получи ефектно“., каза Денко Колев при откриването.

Теодора Вълчева е изкуствовед. Живее и работи в София. Нейното семейство е много силно обвързано с изкуството и това я подтиква да се отдаде на творчество.

Изложбата „Следите на водата“ е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Творчески стипендии“.

Изложбата ще продължи до 14 април.

Автор: Чонка Енева – журналист      

Свързани статии