Столетник- фронтовак честваха с гордост в с. Катуница, Садовско/СНИМКИ/

Вълнуващо тържество събра роднини, съселяни и представители на общинската власт в пенсионерския клуб на село Катуница. „Виновникът“ за милия повод е столетникът Никола Илиев Георгиев, родом от село Катуница. Дядо Никола се връща в разказа си за миналото си с умиление и благодарност. Завършил е в Земеделско училище в с. Катуница. А едва на 20 години вече се озовава на фронта. През дългите години след това така и не забравя ужаса на войната, защото очите му са запомнили драмата на фронта, но и гордостта, че е служил с чест на родината си.


Работил на младини за кратко като строител, но истинската си трудова кариера Никола Георгиев прави като служител на българските железници. На сърдечната празнична сбирка по повод навършване на стотния си рожден ден катунчанинът разказа с какво удоволствие е ходил на работа и колко много се е чувствал благословен за дългия си съпружески живот с вече покойната си съпруга Любка. Днес се радва на още три поколения след себе си- две дъщери, трима внуци и правнуци.

„Такива хора са жив учебник за поколенията днес, защото показват как се живее с достойнство, как се преминава през изпитанията на времето и как се устоява на предизвикателствата на времето“, каза кметът на Община Садово на тържеството, Димитър Здравков. Той пожела здраве и още време за радости на дядо Никола, като му връчи плакет на Общината и му подари торта за почерпка на семейството. Председателят на Общински съвет- Садово, Атанас Телчаров също изрази удоволствие, че е сред това мило тържество , пожела здраве на дядо Никола и му поднесе паричен жест , гласуван от съветниците на Садово наскоро.

Свързани статии