Спипаха трима за банкови измами в Пловдив, единият е арестуван

Районна прокуратура-Пловдив  привлече като обвиняеми Я.С., на 24 г., П.Т., на 29 г., и Д.К., на  28 г., за това, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г.  в съучастие с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у пострадал мъж на 19 г. и с това му е причинена вреда в размер на 19 000 лв. Престъплението е разкрито след проведени оперативни действия на полицейски служители от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив под надзора на РП-Пловдив.

До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Я.С. е задържан от полицейски служители от ОД на МВР-Пловдив на 20.08.2023 г., след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес, 22 август 2023 г.,  Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда  за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Спрямо другите двама обвиняеми – П.Т. и Д. К. , задържани на 03.08.2023 г., е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Действията по разследването продължават, като се събират доказателства за други пострадали лица.

Припомняме, че на 10 август полицията предупреди за измамната схема за теглене на кредити онлайн от името на млади хора чрез т.нар. лицева верификация.

Свързани статии