Симеон Сакскобурготски в Пловдив: И палестинците, както евреите, трябва да имат държава

Като „много сложна“ определи бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски ситуацията, свързана с военния конфликт в района на Ивицата Газа пред журналисти в Пловдив.„Голяма трагедия и в двата случая, мисля, че трябва всички да положим възможните усилия, но да се надяваме, че разумът и интересите на държавата ще надделеят. Има интереси, които са далеч над и извън нашите“, посочи Сакскобургготски в отговор на въпрос как се справя България между двете войни – в Израел и Украйна.

Според него най-страшното в този конфликт са жертвите. „Защо трябваше да се стигне до това, когато винаги може да има диалог“, коментира бившия премиер.

Попитан дали би могло да се стигне до мирно разрешение на конфликта, той отговори:

„Ако говорим за Палестина, единственото като разрешение  и възможности е, да се признаят двете държави. Това от 1948 година се говори, така че не бива да сме  много оптимисти, но може пък сега – всяко зло за добро, това да предизвика вече наистина, веднъж завинаги да се реши този въпрос“.

На въпрос може ли да се стигне до ответен удар от страна на Израел, Сакскобургготски посочи, че това би било много жалко, защото ще предизвика контраответен удар и така би могло да се стигне до края на света.

Симеон Сакскобургготски бе в Пловдив, за да покаже забележителностите на града на свои роднини, праправнучки на баба му – княгиня Клементина. Той се срещна с кмета Здравко Димитров, а след това с роднините си разгледа Епископската базилика на Филипопол. /Радио Пловдив

Снимка: Радио Пловдив

Свързани статии