Шато Вале де Роз ЕООД осъди Община Сопот/Дела и документи/

Делото по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), водено от известната кантора „Екимджиев“, която представлява Шато Вале де Роз ЕООД, завърши с осъждане на Община Сопот с Решение No1391 на Административен съд Пловдив.

Община Сопот е осъдена да предостави информация как, на кои ЧСИ и по какъв начин е възлагала дела. Делото беше образувано от Шато Вале де Роз ЕООД още през 2021 г., но управата на Община Сопот дълго време криеше и не предоставяше тази информация, въпреки че същата е от публичен интерес и не следва да бъде затаявана и укривана от жителите на Сопот и обществеността. След продължилия дълго време отказ на общината да предостави тази информация, Шато Вале де Роз и кантора „Екемджиев“ отнесоха въпроса до съда, който задължи Община Сопот да спази закона и осъди общината да предостави исканата информация.

От официалното писмо на кмета на Община Сопот Деян Дойнов (което ПБ Новинар публикува), стават ясни редица скандални факти:

1. В периода 09.11.2015 -18.07.2021 г. Община Сопот се е определила като взискател и е образувала 407 дела, основно срещу граждани, но и срещу фирми.
2. Всички изпълнителни 407 дела, до едно, са възложени на ЧСИ Петко Илиев, Рег. No 821 Пловдив (това е същият ЧСИ, който продава хлебозавода в Сопот на фирма “Екстрасенс” на Николай Петков Новаков).
3. Община Сопот не отговаря имало ли е конкурс и провеждана ли е законова, прозрачна процедура за избор на ЧСИ, от което да стане ясно по каква причина всички образувани изпълнителни дела са възложени единствено и само на ЧСИ Петко Илиев.
4. Община Сопот е премълчала и кой от Община Сопот и на какво основание е избирал в продължение на пет години за 407 дела, все ЧСИ Петко Илиев .

Запознати с работата на ЧСИ-тата експерти сметнаха, че ако по всяко образувано дело се събират средно по 10 000 лв., става въпрос за сума от над 4 млн. лв., която с таксите и лихвите се увеличава още повече.

Ключовият въпрос е кой и срещу какво подарява тези милиони на едно ЧСИ и то с цената на имотите, приходите и нервите на жителите на Сопот и Анево.
От Шато Вале де Роз ЕООД заявиха, „Нямаме какво да добавим към решението на съда. Ще продължим да ангажираме най-добрите адвокати и експерти и искаме да направим достояние на жителите на Сопот и Анево всички действия и дейности на администрацията, които противоречат на закона и на интересите на жителите на общината. Рано или късно това трябва да се случи.“

Свързани статии