Сагата с източените стотици хиляди лева на двама карловски бизнесмени забуксува

Сагата с източените стотици хиляди лева на двама карловски бизнесмени забуксува.

Припомняме, че първи съобщихме, че от банковите сметки на Илия Кавръков и Али Моллахалил са източени посредством престъпна смеха общо 115 хиляди лева. Бандитите са използвали карти на Изипей, 23 на брой. Парите са изтеглени от банкомати в София, Перник и Пловдив чрез общо 23 транзакции, като тегленията са по 5 хиляди лева.

Сигналът беше подаден в ГДБОП София, като в продължение на 45 дни не бе уведомена прокуратурата за извършеното престъпление. След подадена жалба от защитника на двамата бизнесмени адв. Гънчо Гънчев до главния прокурор на Р. България проверката беше възложена на Окръжна прокуратура Пловдив, тъй като става въпрос за голяма сума пари. Образувано беше досъдебно производство в Икономическа полиция Пловдив, която към настоящия момент извършва следствени действия.

Измамата е извършена през семптември миналата година. На другия ден Илия Кавръков, разбирайки какво се е случило, подава жалба в РУ Карлово, като от местната полиция изисква записите от А1. Престъплението е извършено чрез подмяна на СИМ карта в клон на А1 в София, по която СИМ карта са получавани кодовете за оторизиране на транзакциите.

Има съмнения, изразени от пострадалите мъже, както и от техният адвокат, че измамата е направена със съдействието на счетоводителката Златомира Б., която към онзи момент е била счетоводител и на двамата. Тя е имала достъп до сметките и онлайн банкирането им. Скандално е, че още в първите дни Али Моллахалил отива лично в ГДБОП София и подава жалба за случилото се. Тогава бизнесменът вижда записите заедно с шефа на ГДБОП и още няколко служители, сред които и служител по киберсигурността на Райфайзенбанк. Записите са от А1 София, където е подменена СИМ картата на счетоводителката Златомира Б. Въпреки, че и до днес тя твърди, че няма участие в пристъпната схема, съмненията спрямо нея се увеличават.

Когато в ГДБОП гледат записите, се вижда, че в офиса на А1 влиза жена с къса пола, облечена в черно, отива на гише, вади червено портмоне и с лична карта получава дубликат на СИМ картата на счетоводителката. Лицето на жената на записите не се вижда, но по външен вид, като прическа, като походка и структура на тялото, има съмнение, че е счетоводителката на двамата измамени.

На 4 януари тази година двата измамени са призовани да се явят в Трето РУ. Придружени са от адвокат Гънчо Гънчев. Там от Икономическия отдел следовател Казанджиев казва, че имат много записи от камери, които ще бъдат предоставени за разпознаване наизмамницата. „До 15 май не получихме възможност да се запознаем с въпросните записи, въпреки многократните ни настоявания и посещения“, обясни адв. Гънчев. „Едва на 29 май клиентите ми са посетили Икономическа полиция Пловдив, като целта е била да се изгледат записите от банкоматите, от които са изтеглени парите. За учудване на мен и клиентите ми, от трите камери на А1, които са заснели подмяната на СИМ картата и лицето, извършило тези действия, липсват кадри. И то не кои да е кадри, а точно тези, в които се извършва подмяната на СИМ картата и на които се вижда жената.

И тук идва въпросът, който адвокатът задава към наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Марин Пелтеков, кой е изтрил записите от А1 и то точно тази част, която е необходима за разследването. Следите тръгват от карловската полиция и стигат до Трето РУ в Пловдив.

Според разследващия от Трето РУ, кадрите са получени в този вид от РУ Карлово. Адв. Гънчев е входирал жалбата на 12 юни 2023 г., като е поискал наблюдаващият прокурор да осъществи контрол върху хода на разследването, да установи причините, поради които липсват изтритите кадри, като ако установи незаконно действие от страна на разследващия полицяай от Икономическа полиция – Пловдив, същият да го отстрани от производството и да се назначи нов разследващ.

В същата жалба се иска и да се извърши справка в РУ Карлово, кое от длъжностните лица и изпратило въпросните записи, да се изискат отново по надлежния ред записите от А1, както и да се поиска от Шесто РУ София преписката, която е образувана по жалба на счетоводителката Златомира Б. за злоупотреба с личните й данни.

Вече повече от 10 месеца Илия Кавръков и Али Моллаахалил нямат достъп до информацията и не могат да върнат парите си. Остава въпросът кой от полицаите не си е свършил работата и още по-големият въпрос – извършено ли е престпление по служба и ако е, кое е длъжностното лице, и кого прикрива то?

Свързани статии