Садово държи рекорда от 45.2 градуса, може да падне скоро

Задаващата се гореща вълна може да прати в историята 107-годишния национален рекорд за измерена най-висока температура, твърдят метеоролози. През далечната 1916 година в Садово живакът заковава на 45.2 градуса. Постижението е непокътнато повече от век, но сегашните горещини може да доведат до нова най-висока стойност.

Много климатолози обаче са резервирани към този рекорд и приемат за най-висока температура у нас измерените на 5 юли 2000 година 45 градуса.

Към момента юли върви с 1.3 градуса по-топъл от средната температура през последните 30 години. А метеорологичните модели са красноречиви, че топлото време ще продължи още дълго – общо взето, не се вижда въобще как максималните температури ще паднат под 30 градуса в следващите седмици.

Повечето от прогнозите сочат, че е съвсем реалистично през следващата седмица на някои места в страната да бъде доближен националният рекорд.

Проблемът с по-високите температури по българските ширини започна от януари. Общо взето, сезоните се завъртяха по следния начин – топла зима, студена пролет и дъждовно начало на лятото, което преминава в горещо и сухо. Поне такава е логиката на много метеоролози, според които в ерата на глобалното затопляне студените периоди са следвани от много мощни затопляния.

В конкретния случай към България може лесно да поеме топъл въздух, защото в Северна Африка се генерират сериозни жеги по това време на годината, които бързо доставят пустинно време в Южна Европа./Вестник Марица

Свързани статии