С празнична програма бе отбелязан 24 май в Карлово/СНИМКИ/

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, бе отбелязан с тричасова празнична програма на площад „20-ти юли“ в Карлово.

Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметовете Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, секретарят Стефан Стефанов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров и заместник-председателят Анастасия Чолакова, директори на общински и държавни училища, педагози, ученици, стотици жители и гости на Карлово аплодираха изпълненията на училищните състави.

Тържеството започна с издигане на националния трибагреник под звуците химна на Република България.

В своето приветствие д-р Кабаиванов припомни историческите факти, свързани с Деня на светите братя Кирил и Методий, с техните следовници и просветителите от Карловския край, които ни правят горди българи. „Днес е един от празниците – наша опора в трудното и динамично съвремие, в глобалния свят… Има ли политически лидер от Възраждането, националреволюционер; велика личност, останала в историята на България, която да не е обичала просветата, която да не е била жадна за знание? Защото само жадният за знание човек, само просветеният е свободен духом. А който е свободен духом, той може и с оръжие да извоюва свободата на своето Отечество! Скъпи съграждани, духът е едно от най-ценните оръжия на всеки народ. Благословени от Господ сме ние, българите, че имаме своя азбука и още по-благословени, че я дадохме на съседни народи!“, каза кметът на Карлово. Той призова всички да отдадат дълбока почит към българския учител: „Поклон и уважение, скъпи български учители! Уважаеми ученици, опознавайте българския език и нашата книжовност, за да разберете, че тя е красота и съвършенство. Така, скъпи млади граждани на Карлово, ще се почувствате повече и по-горди българи. Честит празник на всички! Да живее България!“, каза още д-р Кабаиванов.

В общоградското тържество, посветено на 24 май, участваха Вокална група, квартет и танцови състави от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Карлово – символичен домакин на събитието, Мажоретен състав  и Вокална група „Славейче“ от СУ „Васил Левски“, рецитатори и танцов състав от ОУ „Райно Попович“, Формации за модерни и за народни танци от СУ „Христо Проданов“, Детско-юношески танцов състав „Розова долина“ към Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово.

Свързани статии