С новоиздадена книга в Хисаря почетоха паметта на любимия на поколения учител Енчо Енчев/СНИМКИ/

Много членове на ТД „Орела” и любители на туризма се събраха в малката зала на читалището в Хисаря, за да уважат представянето на новоиздадената книжка за историята на дружеството и нейните създатели.

Книжката е посветена и е в памет на Енчо Енчев (1928 – 2022 г.) – почетен гражданин на град Хисаря и заслужил деятел на БТС, интелигентният и забавен учител по география на няколко поколения хисарчани. Дългогодишен (40 г.) председател на ТД „Орела” и един от „виновниците” за обявяването на Хисаря за град през 1964 г. В нея е събрана цялата история по учредяването на туристическото дружество в Хисаря, историята на неговите основатели и спомените на неговите безбройни членове.

Тя е плод на сериозните усилия на инж. Стоян Чолаков, по чиято идея са събрани материалите и е написана книжката. Близък съратник на Енчо Енчев, с когото са участвали заедно в много походи, той сподели много спомени от изминалите години. Той е бил председател на туристическото дружество от 2012 г. до 2021 г., а сега е член на УС на ТД.

Книжката е видяла бял свят и с любезното съдействие на доц. Сандю Бешев, преподавател в Спортната академия в София, който е споделил спомени за приятелството си с Енчо Енчев и награждаването му по повод 85-годишния му юбилей. Доц. Бешев е заслужил майстор на спорта – алпинист и създател на музей на алпинизма на хижа „Мальовица” на Рила планина. Автор е на над 17 книги. Той също сподели много свои спомени.

Книжката е придружена с много и цветни илюстрации, проследяващи създаването и историческото развитие на дружеството, безбройните походи и преходи на членовете на дружеството по българските планини, както и построяването, поддържането и стопанисването на хижа „Фенера”, която е бивакът на дружеството в региона.

Не на последно място трябва да отбележим и финансовата подкрепа на Община Хисаря, без която сега нямаше да я има тази книжка. Всеки присъстващ получи безплатен екземпляр, наслади се на интересните спомени и си тръгна, зареден с много ентусиазъм за бъдещи туристически мероприятия, казаха още от читалището.

Свързани статии