С изложба „Съживена вечност“ Археологическият музей в Хисаря празнува 1730 г. древна история/ВИДЕО/

С Изложба „Съживена вечност“, посветена на 1730 години римски град Диоклецианополис, 90 години музейно дело в Хисаря и 30 години археологически разкопки на Римските терми, празнува вчера екипът на Археологическия музей в курортния град. Домакинът-директорът на Археологическия музей доц. Д-р Митко Маджаров посрещна много гости.

Изложбата показва най-интересните архивни документи от създаването на музейната сбирка през 1933 г.,а първи дарител и основател е местният родолюбец ген. Тодор Марков.

Първите археологически проучвания, които се правят на територията на Хисаря са през 1909 г. и са свързани с името на големия български археолог Богдан Филов, каза в словото си Маджаров.

„Богатството на нашия град, на нашата община са хората, богатството на нашия музей сте Вие, доц. Маджаров и Вашият екип. В къщата на ген. Тодор Марков е създадена първата музейна сбирка и благодарение на неговите контакти и авторитет той довежда не малко хора, които превръщат Хисаря в притегателен център 30 години преди да стане град се превръща в музеен център. Правя аналогия с Вас, доц. Маджаров, защото Вашата активност в последното десетилетие придаде на  нашия музей съвсем друг, съвременен и европейски облик. Адмирации за целия екип и честит празник“, каза в поздравителното си слово председателят на ОбС Хисаря инж. Найден Павлов.

Стоилка Игнатова от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата и един от бившите ръководители на музея-Димитър Сотиров, също поздравиха музейните работници и благодариха за всеотдайната им работа.

Екипът изказа благодарност на Тодор Мекиков, който е автор на умаления модел на античния Диоклецианопол . Макетът е материалното отражение на тези 1730 години история на Хисаря.

На събитието присъстваха още представители на Регионален археологически музей Пловдив, Дора Чаушева – директор на Национален музей Васил Левски – Карлово, общински съветници от Хисаря, директорът на гимназията Асен Сурчев, граждани.

Поздравителни адреси от музеят получи от кмета на общината инж. Пенка Ганева,  председателят на Сдружение „Български музеи“ – Борис Хаджийски, както и от проф. Найден Шиваров – директор на Национален STEM център.

 

Свързани статии