„Романтика от кутията за спомени“ оживя в Археологическия музей в Хисаря/СНИМКИ/

Изложба „Романтика от кутията за спомени“ бе официално открита на 20 юни в Археологическия музей в Хисаря. Изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив гостува за първи път в Хисаря, тя бе представена от директора на РЕМ Пловдив доц.д-р Ангел Янков и кураторите гл. уредник Лора Христозова и гл. ас. д-р Биляна Попова.

На събитието в хисарския музей присъстваха още кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева, председателят на Общинския съвет в Хисаря инж. Найден Павлов, Ива Вълчева – общински съветник, много жители и гости на града.

Изложбата „Романтика от кутията за спомени“ разказва за любовните трепети между мъжа и жената от края на ХІХ-тото столетие до днес. Дали любовта в семейството е основна и достатъчна предпоставка за съжителство между двама души в градското пространство? Какви ли са разликите между мъжа и жената? Основните тематични кръгове в изложбата представят: универсални любовни символи, претворени в тъкан, метал, порцелан, стъкло; балът и вечеринката като форма на общуване в града; градските топоси и начини за срещи и ухажване (писма, серенади, разходки и др.); дарът в градската сватба (зестрата и дарът в предсватбеното общуване); градската сватба (символика в облеклото на булката и сватбеният ритуал); общуването между мъжа и жената преди 100 години (цитати от стари вестници).

Посетителите на събитието имаха възможност да закупят от ароматните лавандулови продукти от най-красивото и романтично поле в района – „Лавандулов свят“, средствата за които ще бъдат дарени за лечението на 4-годишната Анелиа от с. Паничери, която се нуждае от сърдечна операция в чужбина.

Интересно музейно преживяване беше предвидено за гостите. Романтичен винтидж кът за снимки бе разположен в двора на Археологически музей – Хисаря.

Екипът на музея се бе погрижил за всеки един детайл, който да допринесе за автентична ретро атмосфера. Стари сватбени снимки и фотоси с влюбени двойки допълваха обстановката, а посетителите можеха да се снимат с аксесоари, характерни за началото на 20-ти век. Чудесно допълнение към чашата вино и изненада за всички гости бяха ягодите – един от символите, откроени в изложбата. Тази наслада върна всички към романтиката от минали времена…

От днес до края на годината всеки посетител на експозицията може да изтегли своя любовен късмет и да си направи снимка с аксесоари, включени в изложбата.

Свързани статии