Рангел Бизюрев бил арестуван в провинциален град в Дания

Издирваният за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев е задържан тази сутрин в Дания. Това съобщи на нарочен брифинг в пловдивската прокуратура окръжният прокурор Ваня Христева.

„Имаме много добра комуникация с партньорските служби. В конкретния случай близо 4 месеца службите работеха непрекъснато“, посочи Христева и изрази надежда, че в най-кратък срок Бизюрев ще бъде предаден на българските власти.

Според Стефан Джолев от ГДНП 32-годишният Рангел съобщи, че е арестуван в провинциален град в кралство Дания, където работел във фирма за почистване на стъкла. Информация за местонахождението му е получена по линия на международното полицейско сътрудничество. В понеделник от МВР са се чули с колегите им от Дания, вчера датските власти са разбрали къде се намира младият мъж и днес, малко след 9:40 ч. е бил задържан.

На въпрос на журналисти дали Бизюрев е бил в Германия и защо не е задържан там, Джолев отговори: „Не е бил задържан в Германия, макар че мога да потвърдя, че е бил там“. Той отказа друг коментар.

„Не можем да кажем кога се очаква да бъде предаден на България. Изчаква се да се спазят процедурите по датските закони и се събират документите, които са необходими от наша страна, но това ще стане в най кратък срок“, посочи окръжният прокурор Ваня Христева.

Попитана какво ще стане ако той си признае или не си признае, Христева отговори: Не можем да знаем какво ще каже Бизюрев, когато се върне, но ще съпоставим това, което каже, с другите доказателства по делото. Според нея най-вероятно Рангел е разполагал и с други документи за самоличност, освен неговите. Предполага се, че е бил в Дания отскоро.

Преди брифинга майката на убития Митко Атанаска Бакалова разговаря с нея и с представителите на МВР. Пред журналисти пред прокуратурата тя коментира, че след четири месеца чакане и борба Рангел да бъде заловен и екстрадиран, най-сетне това е факт. Тя допълни, че се надява с показанията си той да хвърли светлина върху това дали братята близнаци Борислав и Валентин Динкови са били негови съучастници или не. Заедно с нея бяха и десетина души – близки и приятели на семейството от Цалапица.

Припомняме, че 24-годишният Димитър Малинов изчезна на 20 юли, а на 27 юли тялото му беше открито в покрайнините на селото под купчина боклуци от близкото депо за строителни отпадъци. Тогава близнаците Борислав и Валентин Динкови бяха задържани и обвинени в помагачество. Този петък в районния съд в Пловдив отново започва делото срещу тях. Тогава ще има и протест на жителите на Цалапица пред съда.

Свързани статии