Пускат Голямоконарско шосе и Дунав до края на годината, финансите на Пловдив в лошо състояние

Голямоконарско шосе и бул. „Дунав“ ще са готови до края на годината. Това  се разбра по време  на първата пресконференция на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Миналата седмица той е обиколил строителните площадки в града.

Предстои до 10 дни да бъдат преместени комуникациите по проекта „Модър-Царевец“, а до 3 месеца консорциумът, който изпълнява проекта на ВиК Пловдив за Южния обходен колектор, ще трябва да приключи с комуникациите от подлеза между районите „Южен“ и „Западен“ до бул. „Хаджи Димитър“.

За пробива на Централна жп гара тази сдемица ще има среща в Министерство на транспорта. „Искаме да имаме тяхното уверение, че ще бъдат направени всички предхождащи преместването на елемента на Бетонния мост дейности, комуникациите, която върви по самия мост, както и тези на НКЖИ. Подготвителните дейности за жп пътя, който върви отдолу трябва да бъдат приключени, за да може възможно най-късно да се спре движението. Голямата ни цел е да пуснем „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, за да има вход към район „Южен“, като така затрудненията на жителите на този квартал да бъдат по-малки“, категоричен беше Костадин Димитров.

Финансовото състояние на община Пловдив не е удовлетворително. Това пък заяви новият заместник-кмет по финансите Женя Петкова, след като в продължение на седмица е извършен финансов анализ на общината. Според нея причините за това са в недоброто управление на финансите в предходния мандат. Анализът на обществените поръчки и изпълнението на текущите европроекти е показал, че са необходими средства за приключване тези проекти. За целта ще трябва да бъдат отпуснати безлихвени заеми.

„Очакванията ни са за несигурна верификация на средствата“, поясни Петкова. И допълни, че най-зле е проектът за въздуха, където е наложена 25% корекция в размер на около 14 млн. лв., като причините за това са недобрите обществени поръчки. Върховният административен съд се е произнесъл в полза на общината, но се очаква управляващият орган да обжалва пред петчленен състав на ВАС“, обясни тя. И посочи, че оттам идват загубите в бюджета. Според Петкова в момента трябва да се осигури безлихвен заем в размер на 20 милиона лева за проектите. „Трябва да го дадем с надеждата, че тези пари ще се върнат“, допълни тя.

В лошо състояние е било и събирането на приходите. Досега са събрани 67% от планираните приходи, което е много малко в края на финансовата година. Предстои реформиране на неработещите структури и звена, като вече са сменени директорите на Местни данъци и такси и Стопанската дирекция.  Припомняме, че Цвета Попова оглави пак дирекция Местни данъци и такси миналата седмица. Днес стана ясно, че шеф на стопанската дирекция е назначена Юлия Стоянова, която също е била на този пост в предишен мандат.

На пресконференцията стана ясно също, че кметът е провел преговори в Пловдив отново да има ледена пързалка. Преди това обаче, в полза на общината ще бъде направена направена застраховка на пл. „Централен“ за 100 000 лв., за да не се стига до нарушаване на настилката му. С фирмата, която ще постави съоръжението е договорено всички елементи да бъдат пренесени на ръка при монтажа, а също да бъде положена допълнителна изолация, за да не се стига до замръзване на площадната настилка.

Димитров предлага и децентрализация на ОП „Общинска охрана“. Идеята е по двама служители на предприятието и по един от общинска полиция да бъдат делегирани в районните кметства. Така при проблеми, районните кметове ще разчитат на тях за налагане на санкции.

Свързани статии