Прокурорите в Пловдив: Протестираме, защото искаме да кажем „Стига!“/ВИДЕО/

Случилото се е посегателство не е само посегателство над главния прокурор, но и на прокуратурата като институция. Тук сме, защото е крайно време да се разбере нещо, за което отдавна говорим. А именно, че случващото се е функция на умишленото рушене на авторитета на институциите, на безпринципното охулване на прокуратурата и на опитите за овладяването й. Тук сме, защото искаме да кажем „Стига“. Това заяви пред журналисти в Пловдив зам.-окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева по време на протеста на прокурорите, следователите и служителите на Районна, Окръжна, Апелативна и Военна прокуратура пред сградата на прокуратурата на пл. „Съединение“.

Над 50 магистрати и служители от четирите прокуратури изразиха възмущението си от атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, както и подкрепата си към него. Сред тях бе и Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съдет, която преди това бе районен прокурор на Пловдив.

„Като представители на част от ВСС ние реагирахме и подготвихме декларация, с която рязко осъждаме атентата, който се случи вчера срещу най-висшия представител на прокуратурата Иван Гешев. Напълно се солидаризираме с колегите, които днес в цялата страна изразяват на първо място своя протест към случващото се срещу прокуратурата, защото ние го оценяваме не само като атентат  срещу главния прокурор, но и като посегателство и опит за най-тежко покушение и терористичен акт към прокурорите в прокуратурата на Република България“, посочи Мутафова. Тя допълни, че прокурорската колегия остро осъжда този терористичен акт.

„Надявам се всички служби в страната и МВР, както и останалите специализирани служби, в най-кратък срок да дадат отговор на нас, на прокурорите, на цялата съдебна власт и на всички граждани в тази държава, кой  е поръчител и извършител на този най-тежък криминален акт. Освен това трябва да се даде отговор и на още един въпрос от политическите представители на държавата, а именно: „Това покушение, станало вчера има ли връзка с непрекъснатите атаки към прокуратурата, към цялата съдебна власт в последните няколко години, към опита за безпринципните т.нар. „реформи“ на съдебната власт и в частност на прокуратурата, към опита за приемане на закони и други механизми за отстраняването безпринципно на главния прокурор  и на неговата замяна с друга фигура. А също, дали всички тези атаки през последните години спрямо прокуратурата и прокурорите нямат връзка с това, което се случи вчера? Защото мога да кажа, че „крушката си има опашка“ и за съжаление ние вчера я видяхме“, подчерта Мутафова.

„Крайно време беше да се вдигнат колегите, недоволни от създаденото обществено мнение от политиците против съдебната власт. А това е властта, която действително работи най-добре от всички държавни структури“, заяви пред DCNEWS доайенът на Адвокатската колегия в Пловдив 90-годишният адвокат Димитър Будаков. Самият той е бил съдия и председател на Районния съд в Пловдив преди години.

По думите му прокурорите си работят заедно и съдебната машина работи много смислено. „Особено нашата прокуратура, аз нямам думи да изразя високото ниво на подготовка на колегите прокурори, техните аргументирани актове и начина, по който работят и се отнасят към своите задачи. Трябваше да дойде едно такова голямо събитие за нашите среди. Защото ние знаем, че правоохранителните органи са тези, които преследват, наказват, задържат онези, които извършват престъпления. Затова хвала им, че най-после вдигнаха глави“, каза още адвокат Будаков.

Вижте още във видеото…

Свързани статии