Прокуратурата разследва ръководството на община Сопот, очакват се обвинения срещу длъжностни лица

Срещу длъжностните лица, управляващи община Сопот, е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282, ал. 1, НК, Раздел II, Престъпление по служба, научи Новинар от свои източници в прокуратурата.

В съответствие е обвинението длъжностните лица могат да получат присъда „лишаване от свобода до 5 години“, а ако деянието „е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 г., като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, т.6“, т.е. лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

В съответствие с практиката на ВКС, кмет, зам.-кмет и ръководител на службата за местни данъци и такси са длъжностни лица, които заемат „отговорно служебно положение“.

Срещу длъжностните лица в Сопот е била образувана преди време преписка по събраните материали и сигнали, като след извършените проверки по същата, вече е образувано досъдебно производство по чл. 282, ал.1 НК, от Окръжна прокуратура Пловдив.

В случай, че се окаже, че длъжностните лица Деян Дойнов – кмет, Николай Новаков – зам.-кмет и Димитрина Ганчева – началник сектор „Местни данъци и такси“, са действали организирани и в сговор, производството може и да бъде преобразувано срещу организирана престъпна група по чл. 321 НК.

По събраните данни и доказателства КПКОНПИ е образувала на 09.03.2023 г. проверка ТД08-911. По нея също се очакват резултати.

Свързани статии