Представят филма „Елбетица-мистика и вълшебство“ в Карлово

На 23.09. 2023 г. в зала „Васил Караиванов“ – сградата на Община Карлово, в 13:00 часа, ще се състои прожекция на документалния филм “Елбетица – мистика и вълшебство” с придружаващо събитие – лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост”.

Прожекцията на документалния късометражен филм – “Елбетица -мистика и вълшебство” ще запознае зрителите с древния произход на символа елбетица, неговата функция в развитието на човешките цивилизации и мястото, което заема в българските традиции и фолклор. Хармонията и баланса на Земята са събрани в този прост схематичен знак, но откъде идва знанието за смисъла, който носи в себе си и защо присъства в българската везбена писменост, ще стане ясно във филма.

Придружаващото събитие – лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост” е в пряка връзка и комуникация с идеята на филма и ще допринесе за едно по-дълбоко разбиране на древното знание за света, завещано от предците ни.

Славян Стоянов е художник по призвание. Част е от археологически екип. Негова страст са историята и етнографията. Именно археологията е тази, която го насочва към изследване на българската везбена култура. Открива, че шевичните ни мотиви са съхранили хилядолетни идеи и символи. Така се появяват и първите му книги на тази тематика. Заедно със съпругата си стартират проекта „История в шевици“, след което създават и „Фестивал на шевицата“. Славян е организатор и на редица изложби на автентични носии от цялото българско землище.

Свързани статии