Полицай от КАТ-Пловдив обвинен в опит за измама на застрахователно дружество

Полицай от дежурната част на Пътна полици в Пловдив е опитал да „помогне“ да бъде измамено застрахователно дружество, което да заплати застраховка „Каско“ за катасрофирал автомобил в размер на 90 000 лв. Това съобщиха на нарочен брифинг от Районната прокуратура в Пловдив. Униформеният „посъветвал“ свой приятел да скрие, че колата му била карана от пиян шофьор, който катастрофирал на пътя между Поповица и Първомай и да подмени шофьора с друг човек. Ченгето е обвинено в опит за измама на застрахователно дружество и лично укривателство, съобщи наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Случаят е от края на 2021-ва година. Единият обвиняем, който е собственик на скъпия автомобил, една вечер в средата на декември 2021 година, бил на разпивка в компанията на двама свои приятели, сред които и обвиняемия полицейски служител. Всички били употребили солидно количество алкохол, след което собственикът на джипа предоставил колата на третия мъж от компанията. Малко по-късно, след като този човек си тръгнал с джипа – марка „Мерцедес“, претърпял тежка катастрофа на пътя  I-8 Пловдив Свиленград, в участъка между Поповица и кв. Дебър на Първомай. Притеснен от случилото се, позвънил именно на обвиняемия полицейски служител за съдействие, тъй като по неговите думи, той щял да знае какво може да се направи и как да се процедира.

След като разбрал за катастрофата на полицая му станало ясно, че за това застрахователите няма да изплатят застраховка „Каско“, тъй като водачът на джипа е бил пиян. Той обяснил това на собственика на автомобила и му дал съвет да подменят шофьорите. Така  и направили. Собственикът на колата помолил трето лице, негов познат, да каже пред полицията, че той е управлявал автомобила. Отишли на мястото на произшествието, след като установили щетите по мерцедеса и състоянието на водача, който бил само с леки наранявания, му казали, че няма място повече там. Така истинският шофьор извикал сина си и си тръгнал от местопроизшествието. Впоследствие, на пристигналия полицейски автомобил от Асеновград, които констатирали ПТП-то било казано, че третото лице, което не е управлявало автомобила, го е управлявало и той поел вина за случая, допълни наблюдаващият прокурор.

След анализа на доказателствата през миналата седмица са били повдигнати обвинения на собственика на автомобила и полицейския служител за това, че са съответно склонили и подпомогнали един опит за измама.

Спрямо полицейския служител и собственика на автомобила са взети мерки за неоклонение „Гаранция“ в размер съответно на 3000 и 10 000 лв., а Районна прокуратура – Пловдив води отделно досъдебно производство за самата катастрофа. Тъй като е изминал голям период от време няма как да се установи с категоричност какво е било количеството алкохол в кръвта на водача в онзи момент, а досъдебното производство се води като катастрофа с нанесени материални щети.

Директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Васил Костадинов заяви, че знае за случая от началото на 2022 година и всички първоначални действия са водени в пловдивската полиция. Той самият е водил първоначалните разговори с лицата, пожелали да съдействат за изясняване на обстановката.

„Това, което искам да заявя е, че в МВР има категорична нетърпимост към всякакви прояви, било то корупционни, свързани с неизпълнение на служебните задължения или, както в случая, с осъществяване на състава на престъпление, които са в разрез с етичните правила на поведение на служителите на МВР и за обществото“, каза директорът на пловдивската полиция.

Той допълни, че е в ход процедура за отстраняване на полицая, който в момента не е на работа. „Обвинението е от петък, следва дисциплинарно прозиводство и отстраняване от длъжност“, подчерта ст. комисар Костадинов.

Законът предвижда от 1 до 6 години затвор за опита за измама, а за лично укривателство – лишаване от свобода до 5 години, съобщи още наблюдаващият прокурор.

Свързани статии