Показват истински зъб от Тиранозавър Рекс в Природонаучния музей в Пловдив/ВИДЕО/

Изложба на фосили – зъби и яца на динозаври, бе открита днес в пловдивсикия Природонаучен музей. „Това е единствената по рода си експозиция със зъби и яйца на динозаври, които са истински фосили, а не реплики“ посочи директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

„Акцентът на витрината е истински зъб от краля на динозаврите – Тиранозавър Рекс, с който доста трудно се снабдихме. Показваме и 14 зъба на по-известните динозаври, като сме обхванали различните групи животни като местообитание – летящи видове, водни обитатели и сухоземни праисторически животни“, поясни Тодоров.

Във витрината са експонирани и две яйца на динозаври. Идеята е колекцията от фосили да свърже научната експозиция на музея с аниматроник моделите, които са в пристройката на зала „Лотос“, за да има плавно и тематично преливане на експозициите, коментира директорът на музея.

Той съобщи, че всички експонати във витрината струват над 20 000 лева и са събирани в продължение на над една година. Самата витрина е направена с по-голям мащаб, за да може да се допълва с още експонати. Към нея е изградена и киоск система, с която всеки посетител може да получи необходимата информация на достъпен език за това къде живеят динозаврите, колко са били големи и в какъв период са живели. Показани са и анимирани снимки на видовете, за да се свържат експонираните зъби с визията, която е създадена за праисторическите животни към момента.

Огнян Тодоров съобщи още, че вече е напълно готов леденият аквариум в музея. Но рибите, които са били уловени от българските антарктици и трябваше да бъдат доставени с кораба „Кирил и Методий“, с който нашата експедиция се завръша от българската база в Антарктида“ са загинали. Причина за това е рязкото повишаване на температурите при преминаване на кораба през екватора.

„Затова сега мислим да доставим други видове, като сме се ориентирали към такива от Северния полюс. Ако успеем да се организираме, в рамките на около месец ще успеем да доставим животни, които обитават Антарктика. В момента обсъждаме да доставим най-големите раци в света – Камчатските раци. Това ще предизвика силен интерес защото могат да достигнат до над 1 метър с краката.  Има и един аквариум в Норвегия, който се казва „Полария“, водим преговори с ръководството му, за сътрудничество при доставката на такива животни“, обясни още Огнян Тодоров.

Снимки и видео: д-р Огнян Тодоров и ПБ Новинар

Свързани статии