Пловдивският митрополит Николай прие американския посланик

Дипломатът се срещна и с кмета Здравко Димитров

Пловдивският митрополит Николай прие днес Негово Превъзходителство посланика на Съединените американски щати в България Кенет Мертен.

Официалното посещение се състоя в приемния салон на Митрополитския дом.

Заедно с Владиката високия гост посрещнаха викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия.

Митрополит Николай благопожела на посланика успешна мисия по време на мандата му и поднесе за молитвен спомен и благословение художествен фотоалбум за България и икона на Света Богородица.

По-късно американският посланик се срещна и с кмета на Пловдив Здравко Димитров
„Присъствах на вашата публична реч преди няколко месеца. Изключително съм впечатлен от нея и от биографията ви“. С тези думи кметът Здравко Димитров посрещна в сградата на Община Пловдив Н.Пр. посланика на Съединените американски щати у нас Кенет Мертен. В знак на уважение градоначалникът направи личен жест към дипломата като му подари колаж от снимки, на които са те двамата в различни публични участия.
Кметът Здравко Димитров сподели на Мертен, че градът отбелязва 5 години от вписването на обекта „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“ в индикативната листа на ЮНЕСКО. Именно в самата Голяма базилика ще се проведе и 11-ата международна среща на експерти от центровете на ЮНЕСКО, на която общината е домакин.
Градоначалникът разказа още за сложната обстановка, в която преминаха последните години от управлението на държавата и общините.
„За всички кметове в страната мандатът беше труден, защото се смениха пет правителства, имахме безпрецедентна ковид криза, война и не на последно място – изключително предизвикателство с емигрантската криза в Украйна, на която ние първи реагирахме и до днес сме един от най-успешните примери в целия ЕС“, каза още Димитров и допълни, че въпреки трудностите той и неговият екип са успели да изпълнят на 80% от това, което са предвидили от началото на управлението на града.

Свързани статии