Пловдивски полицаи преминаха курс за повишаване на професионалните умения за безопасно управление на служебните автомобили в екстремни условия и рискови ситуации

Първото специализирано обучение за полицаи се проведе на писта „Дракон” край пловдивското село Калояново от екипа на многократния автомобилен шампион и старши треньор Илия Царски и неговия партньор Иван Цончев. През петте етапа на едномесечния курс общо преминаха 100 полицаи от подразделенията на пловдивската дирекция на МВР. Освен на лекциите, особено внимание бе обърнато на практическата част с управление на служебните автомобили, които се ползват на терен. Следвайки професионалните съвети, полицаите придобиха редица полезни допълнителни умения, които да гарантират сигурността им по време на работата – бързото адаптиране в определена сложна обстановка на пътя, контрол над автомобила в лоши метеорологични условия, овладяване на волана при движение с висока скорост или изпълнението на трудни завои и резки маневри са част от практическите похвати, които усвоени по време на тренировките.

По думите на директора на ГДНП гл. комисар Атанас Илков, който присъства днес на финалния етап на обучението, подобна форма на професионална подготовка е изключително важна и полезна, за да гарантира живота и здравето на самите служители, както и на останалите участници в движението. Той изрази очакването си, че след очаквания положителен резултат от анкетирането на преминалите курса полицаи, инициативата ще бъде приложена и за останалите им колеги в страната.

Задоволството си от подобна форма за разширяване на познанията и уменията на служителите изрази и директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов, който пожела на колегите си случаите на рисково шофиране да са по-малко в ежедневието им.

Идеята за специализирано обучение на полицейския състав от ОДМВР – Пловдив за подобряване на професионалните умения при шофиране по време на изпълнение на служебните задължения възниква преди година, като продължение на подобна иновативна инициатива през 2018 година. Проектът се финансира от Фонда за безопасност на движението и е израз на един от водещите приоритети на ръководството на МВР за намаляване на пътнотранспортните произшествия и подобряване на пътната безопасност.

Свързани статии