Пловдивски надзиратели протестираха за по-високи заплати

Надзиратели в цялата страна излязоха на протест пред затворите, след като вчерашните преговори в Министерството на правосъдието завършиха с неуспех. Служителите на арестите настояват за 20% повишение на заплатите и връщане на стария режим на работа, при който дежурствата са 8-, 12- и 24-часови.

В Пловдив протестиращите бяха подкрепени от местните синдикални организации в МВР, които твърдят, че проблемите им са идентични – отлив на кадри, ниско заплащане и лоши условия на труд.

„Напълно подкрепяме техните искания, тъй като те са изцяло социални и няма нищо лошо в това, което те искат – цената, която ще платят всички, ще я плати цялото общество заради тази цялата излагация, защото за мен това си е жива излагация – не може колеги, които работят на терен и представляват държавата, държавата да не застава зад тях, те да се чувстват спокойни и да могат да си вършат професионално задачите които са им поставени, да си изпълняват служебните задължения това е просто смешна работа„, посочи Красен Властанов – член на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР и председател на дружеството към пожарната в СФС на МВР.

Пред журналисти надзирателите посочиха, че в цялата страна напусналите системата са над 50 души и причината са лошите условия на труд. В пловдивския затвор в момента работят 90 души, но има нужда от още над 15 служители.

„Жалкото е това, че напускат хора със стаж, над 20 години стаж, с опит, с авторитет, а назначаването на нови служители е много тромава и бавна процедура при нас. Значи, един служител, за да започне работа, минава близо година“, обясни зам.-председателят на синдикалната организация в Затвора Пловдив Къньо Кънев.

Той допълни, че служителите искат също да им бъде осигурено качествено работно облекло. Освен това в затвора нямало достатъчно медицински кадри,  както и социални работници, които да работят със затворниците.

Според председателя на Дружеството на синдиката на служителите в ареста Юрий Корнов, добре е да има диалог с властимащите. По думите му в момента обаче става дума само за монолог. „Няма разговор с тях, ние нашите искания си ги изказваме, те ни изслушват и изказванията на министъра са, че всичко е наред в арести и затвори, всичко е блестящо, няма проблеми. Има голямо спестяване на извънредния труд, но за сметка на сигурността в арестите и затворите, за сметка на отпуските на колегите, умората, преумората, пътуват двойно повече до местата за работа„, подчерта Корнов.

Ако исканията на служителите не бъдат чути, до 10 дни те ще организират национален протест пред Министерството на правосъдието в столицата.

Последният протест на синдиката бе в края на октомври миналата година, като тогава недоволството беше породено от  промяна в графика на работа./dcnews.bg

Свързани статии