Пловдив празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост/СНИМКИ/

С множество концерти и празнично шествие Пловдив посрещна един от най-светлите български празници 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Денят започна с литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Веднага след това, на официална церемония в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, Община Пловдив удостои с Почетен знак ректори на висши училища и с Почетна значка и грамоти учители, директори и други педагогически специалисти. Отличията връчиха кметът Здравко Димитров, председателят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Празничната програма продължи с тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

„24 май е орисан да бъде сред най-обичаните и чаканите празници. А ние в Пловдив имаме привилегията да изпитваме особена гордост, че именно от нашия град тръгва инициативата на Найден Геров през 1851 година да се чества празникът на светите братя. Във времената на развитите технологии ние сме длъжни да не забравяме, че изречените думи и писаното слово на родния ни език са сила, енергия и вдъхновение. Да ни е честит Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!“ С тези думи кметът Здравко Димитров се обърна към всички гости и присъстващи на тържествата, посветени на 24 май.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий започна шествието към площад „Централен“, в което се включиха ученици, учители, студенти и дейци на културата.

Пред сградата на БНБ концерт изнесоха духовият оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив, с диригент г-жа Снежана Георгиева. На площад „Римски стадион“ се включи фанфарният оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“, а пред стълбите на Каменица тържествен празничен поздрав отправиха хоровете на Пловдив от сборен хор в състав: хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив  – Хор „Детска китка“, Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация „Евмолпея“, „бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“.

Празничният ден продължава с фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци „Луди Млади“ при НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018 г. на пл. „Стефан Стамболов“ в 17:30 ч. и със симфоничния спектакъл “Вивалди завинаги“ по повод 24 май – концерт на Симфониета – Враца, с участието на Максим Ешкенази в 20:00 ч. на Античен театър.

Свързани статии