Пловдив отново чете, Алеята на книгите разпъна шатри на Главната в Пловдив/СНИМКИ/

Близо 50 български издателства и тази година разпънаха шатри на Главната пред Централна поща. Алеята на книгата е едно от най-обичаните събития по време на фестивала „Пловдив чете“ от пловдивчани. От днес до 25 юни всеки може да открие своята любима книга, при това с голямо намаление от издателствата, докато трае фестивалът. Отстъпките стигат до 30%, а някои книги се продават и с по-сериозни намаления.

Алеята на книгата в град Пловдив се осъществява от Асоциация „Българска книга“. По традиция тук ще има и представяния на книги, а на 24 юни, в събота, от 10:30 ч. в шатрата №1 на ИК „Жанет 45“ ще се проведе среща с автограф с носителя на наградата „Букър“ Георги Господинов.

Предната вечер той ще се срещне от 19:00 ч. в Епископската базилика на Филипопол с читатели в рамките на среща-разговор „Чудото на езика“. Тя ще е със специалното участие на Иван Ланджев. Преди това пък в къща Стамболян пловдивчани ще могат да се срещнат с преводачите Хана Сандборг от Швеция и Душко Кръстевски от РСМ. Вратите ще са отворени за превода от български на „Времеубежище“.

Ето и кои издателства, ще можете да откриете тази година на площад „Централен“:

Шатра 1 – Жанет 45, Летера, Хермес, фондация „Балкански културен форум“, АйСиЮ/ICU;
Шатра 2 – Атеа, Коала прес, Персей, Изида, фондация „Здраве и добър живот“;
Шатра 3 – Бард;
Шатра 4 – Емас, Унискорп;
Шатра 5 – Фют;
Шатра 6 – Сиела, Дамян Яков;
Шатра 7 – Хартиен свят, Лемур, Noble Star Books;
Шатра 8 – Вакон, Клевър бук;
Шатра 9 – Кибеа, Мусагена, Еделвайс;
Шатра 10 – Пан, Ина, Захарий Стоянов, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“;
Шатра 11 – Миранда, Anegami Bookish Boutique;
Шатра 12 – Инле, Шамбала;
Шатра 13 – Колибри, Fox Book Café;
Шатра 14 – Дуо Дизайн;
Шатра 15 – Ерове, Паралингва, Таймлайнс, Алитеа, 7 лъча;
Шатра 16 – Лира принт.

В рамките на Алеята на книгата е оформен литературен кът, където ще бъдат четени откъси от избрани книги от номинираните заглавия за Националната награда „Бисерче вълшебно на фондация „Детски книги“. Инициативата „Четем на глас“ се осъществява от доброволците на Пловдив чете, а книгит еса предоставени от фонда на детсикя отдел на НБ „Иван Вазов“.

В литературния кът ще има срещи с автори на детски тниги, работилници, библиотерапия и игри, ателиета и дори литературно соаре.

Любимият на пловдивчани фестивал бе открит снощи официално на Античния театър. По традиция на откриващото събитие бяха връчени „Орфеев венец“ – награда за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ – награда за най-добро художествено оформление на книга. Водещ на церемонията бе журналистът Даниел Ненчев, а публиката се наслади на концерт на група „Остава“.

Валентин Дишев е носител на голямата награда „Орфеев венец” за постижения в поезията, наградата му връчи министърът на културата Кръстю Кръстев. Носител на наградата за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” стана Дамян Дамянов, който получи наградата си от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Много богати на литературни събития ще бъдат дните от 18 до 25 юни 2023 г. Те включват срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески събития, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали. Тази година гостуват знакови за българската литература имена като Георги Господинов, Иван Ланджев, Елена Алексиева, Георги Борисов, Мария Касимова-Моасе, Цвета Делчева, Радослав Бимбалов, Пламен Асенов, Елин Рахнев, Галина Вълчева, доц. д-р Александър Гьошев, Едвин Сугарев, проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Спаска Попова и мн. др. По традиция ще се включат и множество чуждестранни автори и преводачи. Специален гост ще бъде Н. Пр. Кристина Кувая, посланик на Финландия.

За детската аудитория ще има специални представяния на детски книги – на Иванка Могилска, Петя Кокудева с работилницата на мечока Дърабъра, Рисуваме заедно – шарено ателие с Мария Петрова , Нели Маргаритова с „Приказки за чуруликане“ и още десетки представяния на книги и ателиета по четене и рисуване за малчуганите. Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Литературният фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. В рамките му се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за двадесет и първи път, финансира се от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

Организатор на фестивала е фондация „Изкуство без граници“ с домакинството на издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Свързани статии