Пламна гората над Бачково, община Асеновград обяви частично бедствено положение

Пожар в смесена гора на връх Баба в землището между Бачково, Лясково и Добралък. Усилията на екипите са съсредоточени в гасителни действия на низов пожар в смесена гора – дъб и черен бор. Мястото е отдалечено и труднодостъпно, на около 1200 метра надморска височина. Най-близкия подход се намира на около 8 км пеша през Бачково и на 12 км през село Добралък – по тежък черен път.

Към този час в наземното гасене се включиха около 40 души – екипи огнеборци от пловдивската дирекция, служители на ДГС Пловдив и ДГС Асеновград, доброволци от Доброволните формирования „Пловдив 112“ и „Асеневци“ – Асеновград.

Заради труднодостъпния терен в гасенето се включи и хеликоптер от 24 Авиобаза, който извършва активни гасителни действия още от самото начало. Хеликоптерът Ми-17 с екипаж от 24-та авиобаза – Крумово изпълнява още една задача днес, 25 август. След като сутринта участва в гасенето на пожар в Област Хасково, следобед техниката и военнослужещите се включват в гасенето на пожарав землището на село Бачково. По искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ще действат до потушаването на огъня, съобщиха от военното министерство.

Екипите успяха да достигнат до самия пожар с високопроходими джипове и пожарен автомобил, включително и с пригодените за гасене специализирани противопожарни автомобили „Хайлукс“ на Държавното горско стопанство. Гасителните действия се извършват активно по самия фронт на пожара.

И към момента продължава съсредоточаването на допълнителни екипи към мястото на пожара, за да бъде използвана светлата част от денонощието за активни гасителни действия.

Междувременно община Асеновград обяви частично бедствено положение заради огнената стихия. Проведен е и разговор с управителя на общинската болница в града – д-р Мария Даракчиева, като медиците са в готовност, в случай на обгазени или пострадали хора.

От общината  в Асеновград уточниха, че още един пожар е възникнал между селата Мостово и Врата. Към този момент там огънят е локализиран и няма опасност за местното население и гостите на района. Въпреки това, към местността са насочени екипи на пожарната, с цел недопускане разрастване на огъня.

Свързани статии