Петльовден – защо днес не се работи? Почитаме паметта на патриарх Евтимий Търновски

На 20 януари отдаваме почит към един от най-заслужилите българи, крепил духовността и вярата в най-трудните времена. Българската православна църква почита паметта на Свети Евтимий, Патриарх Търновски.

Последният търновски патриарх Свети Евтимий започва своя дълъг път като монах в Килифаревския манастир до Търново и като книжновник.

Той основава известната и реномирана Търновска книжовна школа.

Когато Търново пада под турското робство, древна легенда разказва, че турчин замахнал с ятаган, за да убие Свети Евтимий.  Щял да нанесе удар върху светия мъж и се случило чудо – ръката на насилника се вцепенила и увиснала във въздуха. Турците прозрели Божия намеса и се отказали да убиват Свети Евтимий.  Затова го заточили в Бачковския манастир.

Имен ден празнуват Евтим, Евтимий, Евтима, Ефтим, Ефтимий.

На 20 януари отбелязваме и Петльовден по нов стил. Чества се и на 2 февруари по стария.

Петльовден е български народен празник, свързан с плодовитостта при мъжете. На някои места в България се отбелязва и приема като аналог на Бабинден.

Странното име на празника идва от традицията на този ден да се прави курбан с петел. На някои места е познат и като Петеларовден или Петлешковден. И за да е още по-странно, другото му име е свети Черна. Това е свързано с вярването, че петелът, който се коли, задължително трябва да е черен.

На този ден в миналото, много рано, къщата била почиствана.

Петелът, който се коли за празника, най-често се отглеждал специално за този ден. Ритуалът се извършва на входната врата – от бащата, сина, а в някои краища на България и от бабата. С кръвта му се намазват челата на децата и стените на къщата.

Петелът се готви с ориз или булгур. Важно е да бъде сварен.

По традиция на повечето български празници винаги има и обреден хляб. Така е и на Петльовден. Замесва се пита, от която се дава на роднини и приятели за здраве и плодовитост.

В миналото на този ден никога не се работело. Жените се събирали в някоя от къщите, пеели песни и се веселяли. Всяка от тях „подавала“ на другите от обредния хляб, бутче от петела или друго от празничната трапеза. Целият ден преминавал в смях и шеги.

В Търговищко има традиция църквата да прави служба за здраве на децата.

Източник: „Марица“ и ladyzone.bg
Снимка: bTV 

Свързани статии