Пълен обрат: Разследването на убийството в Цалапица започва отначало/СНИМКИ/

Ще бъдат повдигнати обвинения вече от Окръжната прокуратура. Ако се прецени, ще бъде проведен нов следствен експеримент, за който настояваме, заяви майката на убития Димитър Малинов. 

Разследването за убийството на Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица се връща в начална фаза. В това са уверили почернената майка Атанаска Бакалова, която преди минути се срещна с представители на прокуратурата.

„Бяхме уверени, че ни подкрепят, отначало започва производството, с нови разпити, нови експертизи. Ще бъдат повдигнати обвинения вече от Окръжната прокуратура. Казаха още, че ако се прецени такава необходимост, ще бъде проведен нов следствен експеримент, за който настояваме“, обясни след срещата Бакалова.

Резултатът удовлетвори протестиращите от Цалапица, които по време на срещата чакаха пред сградата на прокуратурата.

Хората искат и родителите на близнаците да бъдат подведени под отговорност, защото са знаели за извършеното убийство и за участието на децата им.

„Надяваме се да има нови обвинения и всички замесени да си понесат наказанията“, каза майката на убития Митко. Тя припомни, че резултатите от експертизата сочат, че Митко е бил жив 30 минути след жестокия побой.

„Синът ми е бил заровен на 40 см дълбочина, като куче. Близнаците се били уплашили. Ами да бяха подали сигнал на тел. 112 тогава“, каза Бакалова.

Протестиращите запитаха защо още Рангел не е заловен и как е успял да се прикрие толкова добре, а е нямал средства.

Докато траеше срещата между майката и прокуратурата, протестиращите скандираха „Съд и доживотен затвор за убийците“, „Аз съм Митко и няма да мълча“, „Нов следствен експеримент“, „Мафия“, „Долу чадърите“, „Малко сме, силни сме“,“ Къде е Рангел“ и „Чадърът е голям“.

Преди това те протестираха и пред Съдебната палата.

„Ако пуснат близнаците от Цалапица от ареста, аз ще им изпълня присъдите. Щом няма правосъдие, ще взема нещата в свои ръце. Аз няма какво да губя.“

Това каза чичото на убития Митко, Пейчо Малинов, който в момента присъства на протест на жителите на селото пред Съдебната палата в Пловдив.

Около 50 души се събраха пред съда в Пловдив, за да искат справедливи присъди и промяна в обвинението на близнаците Валентин и Борислав Динкови.

„Да не ги пускат от ареста. Искаме да ги обвинят като съучастници, а не като укриватели, както в в момента. Единият близнак е присъствал на зверството, в забравянето и прикриването на следите. Ако не е бил близнакът Борислав, нямаше да се стигне до среща между Митко и Рангел Бизюрев“, коментират протестиращите.

Те искат нов следствен експеримент, който да разкрие цялата истина, както и близнаците да разкажат какви се е случило всъщност.

„Не мога да приема, че дете може да бъде убито и изхвърлено на боклука. Имаме убийство и изхвърляне на сметището. Майката трябва да се справи с мъката, да превъзмогне и срама, че синът й е заровен на бунишето. Тя не може да преглътне този срам и позор. Дори и най-големите престъпници не ги изхвърлят на сметището“, каза жителка на Цалапица.

Почернената майка Атанаска Бакалова поиска целият случай да бъде прехвърлен на Окръжната прокуратура.

В съда различни версии на  близнаците от Цалапица Валентин и Борислав Динкови спънаха старта на делото срещу тях и то бе върнато в досъдебната фаза. В съдебната зала стана ясно, че единият близнак твърди, че е съпричастен към убийството, докато другият казва, че няма нищо общо със зверството.

Според съдията това налага назначаването на различни адвокати за двамата, тъй като има големи разминавания в линията на защита. Това бе определено като отстранимо процесуално нарушение, което ще следва да се изглади в спешен порядък.

По този начин адвокат Светлана Званчева ще бъде защитник на единия близнак, а другият ще следва да си наеме нов.

В съдебната зала бяха допуснати майката на убития Митко, други почернени роднини и протестиращи. Те посрещнаха близнаците с викове „Убийци!“.

Адвокат Званчева поиска по-лека мярка за близнаците, но съдията бе категоричен, че няма настъпила промяна, която да изисква пускането им от ареста. Така мярката за неотклонение бе потвърдена, а решението бе посрещнато с бурни аплодисменти.

След края на разпоредителното заседание протестиращите отново започнаха да викат срещу близнаците: „Убийци! Почернихте ни всички! Утре Митко трябваше да има имен ден!“. /„Марица“

Свързани статии