Отново стартира строителството на басейн „Младост“ в Пловдив/ВИДЕО/

За втори път дадоха старт на строителството на плувен комплекс с 50-метров басейн „Младост“ в Пловдив. Първа копка на строителството направиха днес кметът Здравко Димитров и неговите заместници Пламен Райчев и Георги Титюков, а отец Добромир, протосингел на Пловдивската епархия и директор на Духовната семинария под тепетата, отслужи водосвет за успех на начинанието.

Припомняме, че строежът започна през есента на 2019 година, в края на предишния мандат на кмета Иван Тотев. Заради липса на средства обаче строителството бе прекратено.

Сега то отново стартира, като за целта са осигурени 20 800 000 лева, като 17 000 000 от тях са от Фонда за устойчиви градове, а останалите 3 800 000 лв. – от общинския бюджет, съобщи зам.-кметът Георги Титюков.

„Басейнът ще струва около 21 милиона лева, средствата са осигурени от кредита, който Община Пловдив изтегли целево за него и за довършването на двата стадиона. Проектантът е с опит в спортните съоръжения, почерпен е опит и от Западна Европа и след 2 години Пловдив ще може да се радва на модерен и удобен басейн“, каза и зам.-кметът Пламен Райчев.

 

„Обещахме, че басейнът ще бъде построен и днес неговото строителство се възобновява. Това е шести басейн, който се прави в този мандат – четири са построени в детски градини и вече са пуснати в експлоатация, един 25-метров в училище и сега басейнът с олимпийски размери. Нямахме намерение да правим първа копка, защото тя бе направена преди 4 години, но тези деца заслужават усилията, които полагат, да срещнат подкрепа“, заяви в своето приветствие кметът. Той се обърна към младите състезатели по плуване и им обеща басейнът да бъде готов до две години, за да могат да тренират в него.

Зико пожела на децата да постигнат големи успехи след подготовката си при подходящи условия, а после се снима с тях.

Според Пламен Райчев, след като финансирането за съоръжението е осигурено, няма пречки пред строителя „Главболгарстрой“. Оттам пък обясниха, че проектът за съоръжението е осъвременен и ще се работи по иновативна технология, като вместо с бетонови плочи, дъното на басейна ще се покрие със специални сглобяеми панели от хром-никел, както се строят басейните в САЩ и Дубай.

Новият плувен басейн ще се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

Ще има също топли връзки към сегашния басейн и Спортния диспансер. Освен това, когато бъде готов, басейнът ще може да се разделя с мост на два тренировъчни басейна от по 25 метра, за да могат да тренират повече състезатели. Въпрос на мениджмънт е той да се ползва свободно и от пловдивчани, посочи кметът.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 720 календарни дни, а изпълнител е фирма „ГБС-Пловдив“, дъщерна фирма на „Главболгарстрой“.

Свързани статии