Оставиха окончателно в психиатрията Галя Танева от Иван Вазово, майка на малкия Буда

43-годишната Галя Танева, която в продължение на три години отглеждаше детето си в калояновското село Иван Вазово, след като го родила вкъщи и малчуганът останал без акт за раждане и ЕГН, остава окончателно в Центъра за психично здраве в Пловдив. Това реши тази вечер Окръжният съд под тепетата. По този начин съдът потвърди определението на първата инстанция – Районния съд в Пловдив.

Момченцето, което Танева е кръстила Буда, в момента е настанено при приемно семейство и вече му е дадено българско име – Атанас Галев Танев, а от община Калояново и служебно са му издадени документи и ЕГН.

Днес делото за мярката се гледаше при закрити врати, за да не се изнасят интимни данни от живота на майката и детето. Пред сградата на съда обаче се събраха близки и приятели на Галя Танева. Те настояха майката да не бъде разделяна от сина й и заявиха, че тя е добра и грижовна майка. Протестиращите искаха да влязат в съда, но бяха спрени от съдебната охрана. След подкрепящите Галя Танева отново бе и бившата кандидатка за президент Йорданка Колева с псевдоним Йоана Рубин, която извади журналистическа карта, за да влезе в съда.

Докато делото в съда продължаваше пред сградата протестиращите пееха възрожденски и народни песни.

След като Танева бъде изписана от Центъра за психично здраве тя ще може да се прибере в дома си в село Иван Вазово. Изготвена й е психиатрична експертиза, според която жената е с лека форма на шизофрения и трябва да продължи лечението си.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: 24plovdiv.bg

Свързани статии