Обявиха грипна епидемия в Пловдивска област, ваканция засега няма да има

Обявяват грипна епидемия в Пловдивска област от 19 до 30 януари. Това съобщи днес на брифинг в областна управа директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева. По думите й в областта има повишаване на грипните и острите респираторни заболявания. На проведения от областния управител Ангел Стоев оперативен щаб днес д-р Димчева е преставила доклад от Регионалната здравна инспекция и мерките, които се предлага да бъдат въведени на областно ниво.

Според шефката на РЗИ от вчера данните за разпространение на грипа са достигнали такива стойности, че трябва да се предприемат мерки за ограничаването му, както и на останалите ОРЗ. Д-р Димчева посочи, че в Пловдивска област има заболяемост над 99 персентила и от миналата седмица са изолирани случаи на грип тип А. Това е наложило вчера да се събере щаба в РЗИ, в който влизат общопрактикуващи лекари, инфекционисти, представители на инспекцията, Националния фармацевтичен съюз и др.

„Най-тежко са засегнати възрастовите групи от 0-4 години и над 65 години, където заболяемостта е най-висока. Не са достигнати нивата за епидемия в групите от 4-15 и от 15-29 години“, посочи д-р Димчева и подчерта, че на този етап не се налага ограничаване посещението на учениците в учебните заведения.

Според нея за малките деца в детските градини и ясли трябва да се извършва строг филтър на входа, недопускане на болни деца и персонал, учестяване на дезинфекцията и проветряването.

„В лечебните заведения предлагаме да се преустановят консултациите на здрави бременни жени и деца, да се преустановят профилактичните прегледи и имунизации, планувани от семейните лекари, а също – да се преустановят свижданията в болниците“, категорична бе шефката на РЗИ.

„Тъй като групата над 65 години е сред най-тежко засегнатите, ще предложим  да се преустановят свижданията в домовете за стари хора и резидентна грижа. Ще бъде изготвена заповед от РЗИ, която ще се изпрати в Министерство на здравеопазването за съгласуване от главния държавен санитарен инспектор и след това мерките ще се въведат за периода от 19 до 30 март включително“, заключи д-р Димчева.

Началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова съобщи, че от 10 януари управлението събира информация за отсъстващите ученици и учители. По думите й процентите се движат от 13% до 14,5% за учениците и от 5% до 6,5% за отсъстващи учители.

„Информацията, която събрахме, беше съпоставена с тази от петък. Затова предлагаме да не бъдат преустановявани учебните занимания на учениците от област Пловдив, като следим обстановката ежедневно и в края на седмицата отново ще се съберем да коментираме процентите“, посочи Пакова.

Според нея има по-голямо отсъствие на ученици над в три общини – Брезово, Раковски и Перущица, но процентите там не били притеснителни и от управлението не смятат, че трябва да се преустановяват занятията.

Антоанета Пакова припомни, че в  община Родопи от вчера са в грипна ваканция, но тя е била поискана от кмета на общината, който е използвал правото си да поиска учениците три дни да не бъдат на училище. „Той има право да направи това в рамките на една учебна година. Уведомен е министърът и  е получено разрешение“, обясни началникът на РУО.

Според областният управител Ангел Стоев след налагането на превантивните мерки, ще се следи динамиката на процентите отсъстващи отклас ученици и при необходимост оперативният щаб ще се събере отново.

Стоев обясни, че в областна управа разполагат с данни за свободните педиатрични и пулмологични легла в болниците.

„Имаме успокоение и за лекарства в аптечната мрежа. Тук-там има лекарства, които липсват, но и там няма място за тревога, тъй като те могат да бъдат заменени други. Всеки ден следим данните. Процесът е динамичен и се отнасяме достатъчно сериозно, за да можем да реагираме адекватно“, заключи областният управител.

Свързани статии